Op vrijdag 5 augustus beginnen de Olympische Spelen van Rio de Janeiro traditioneel met de openingsceremonie. Om alvast in de stemming te komen zetten wij een aantal documentaires op een rijtje over enkele Nederlandse medaillekandidaten, plus een onfortuinlijke verliezer.

100 m en 200 m: Dafne Schippers

Atlete Dafne Schippers is de grote belofte voor Olympisch goud op de 200 meter sprint in Rio de Janeiro. Wilfried de Jong interviewt Schippers en observeert haar als zij met haar coach Bart Bennema minutieus werkt aan haar startsnelheid op het Spaanse eiland Tenerife. Op weg naar de perfecte sprint: Als de hoeken goed zijn, is 10,7 mogelijk.

Wegwedstrijd wielrennen: Bauke Mollema

NOS-verslaggever Kees Jongkind reisde in de zomer van 2013 drie weken lang 'embedded' mee met de succesvolle Belkin Pro Cycling-ploeg tijdens de Tour de France. De Belkin-boys slaagden er onder leiding van 'Bau en Lau' (Bauke Mollema en Laurens ten Dam) in om, na de afgelopen 'dopingwinter', het wielrennen weer terug te geven aan het volk. De NOS-camera's volgden de equipe en het begeleidingsteam deze zomer letterlijk van het opstaan tot het naar bed gaan: van de maaltijden tot de teambesprekingen, van de medische verzorging tot in de koers. In de bus en in de ploegleiderswagen. De documentaire geeft een uniek inkijkje in wat zich in Frankrijk achter de schermen heeft afgespeeld.

1500 m: Sifan Hassan

Atlete Sifan Hassan vluchtte in 2008 uit Ethiopië om in Nederland een bestaan op te bouwen. Ze kreeg een paar hardloopschoenen en is nu de grote favoriet voor goud op de 1500 meter in Rio de Janeiro. Wilfried de Jong blijft een paar dagen dicht in de buurt bij Hassan. Hij ziet haar winnen en verliezen. Hassan traint in de Nederlandse bossen waar ze zo van houdt en luiert thuis op de bank. 'Sifan Hassan is een roofdier dat afwacht en toeslaat op het goede moment.'

Keirin en sprint: Theo Bos

Theo Bos is met vijf wereldtitels de succesvolste Nederlandse baanwielrenner aller tijden. Toch koos hij na de teleurstellend verlopen Olympische Spelen in Peking (2008) voor een carrière op de weg. Daar wilde hij ook wereldkampioen worden. Maar het lukte Bos de afgelopen jaren niet om zich te meten met de echte grote sprintkanonnen uit het wielerpeloton. En dus nam Bos afgelopen maand een opvallende beslissing: Hij keert terug op de baan om goud te kunnen winnen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, aankomende zomer. Wilfried de Jong blikt met Bos terug op de keuzes die hij maakte in zijn loopbaan en volgt Bos als hij zich in alle eenzaamheid voorbereid op de wielerbaan van het Zuid-Franse Toulon.

(Net niet) de Marathon: Michel Butter

Op een haar na miste langeafstandloper Michel Butter kwalificatie voor de Olympische Spelen van Rio. Maar toch willen wij je deze documentaire niet onthouden. De mooiste marathon volgt Butter en zijn coach voor, tijdens en na de bloedstollend spannende Marathon van Amsterdam.