Mysterieuze moorden houden niet alleen de familie van het slachtoffer bezig, maar ook de rest van de maatschappij. Wie was de dader en wat bewoog hem of haar? De volgende drie documentaires gaan over dit soort geheimzinnige zaken.

Wie is Marina Borukhova?

Op zondag 28 oktober 2007 wordt bij een speelplaats in een rustige woonwijk van New York de 34-jarige orthodontist Daniel Malakov vermoord. Door een onbekende man doodgeschoten, voor de ogen van tientallen mensen onder wie zijn vierjarige dochter Michelle en ex-vrouw Marina Borukhova. Twee Nederlandse journalisten, Paul Alexander en Michael Schaap, hebben vier dagen daarvoor van deze Marina Borukhova een verontrustend emailbericht gekregen. Onbedoeld raken zij betrokken bij een moordmysterie dat hen niet meer loslaat.

Regie: Paul Alexander en Michael Schaap

Officier van Justitie - Dossier van een moordzaak

“Ja, maar de vraag is, van wie is dat bloed?” Officier van justitie, Anne-Marie Ruijs-Verweij, denkt hardop na, terwijl zij de plaats delict bestudeert. Het is een zomerse dag. Even verderop ligt onder een blauw laken het lichaam van een dode man. Officier van Justitie - Dossier van een moordzaak gunt de kijker een blik achter de schermen van het Openbaar Ministerie en de recherche tijdens een groot moordonderzoek. Van plaats delict tot in de rechtszaal. Nooit eerder kreeg de kijker de mogelijkheid een dergelijk onderzoek van zo nabij te volgen.

Regisseur: Misja Pekel                            

Een lijk in het bos

Op 4 december 2001 verdwijnt een 37-jarige man op mysterieuze wijze. Vier maanden later wordt hij dood gevonden, in een keurig gedolven graf in het bos. Al snel is Henk Haalboom verdacht: hij zou de man hebben meegelokt en vermoord. In zijn auto wordt DNA van het slachtoffer gevonden. Haalboom krijgt 20 jaar voor de moord en het begraven van het lijk. Hij heeft echter nooit bekend.                             

Regisseur: Michiel van Erp