98% van ons DNA komt overeen met dat van apen. In hoeverre lijken mens en aap op elkaar? En hoe gaan wij met apen om? 5 titels die tonen wat de mensheid nog van apen kan leren.

1. Beroemde, bejaarde apen vertellen

De een is een Hollywoodster, de ander misschien wel de slimste aap ter wereld. De bejaarde apen in See no evil kijken terug op hun leven. Wat kunnen wij mensen van ze leren?

2. Gelijke rechten voor mens en dier

Genetisch gezien zijn mensen gewoon apen. Mens en dier zijn gelijk in de wetenschap, maar ook in de wet? Verdienen apen dezelfde rechten? Volgens professor Steve Wise wel. Een rechtbankthriller van legendarische makers D.A. Pennebaker en Chris Hegedus.

3. Mensen leren apen weer aap zijn

Chimpansee Mojo was meer dan dertig jaar eenzaam opgesloten en leefde op een dieet van spaghetti en cola. Bij Stichting AAP wordt hij voor het eerst geconfronteerd met soortgenoten. De verzorgers werken aan een paradoxale utopie: ze proberen als mens de chimpansees weer te leren leven als dieren. Maar hoe weten de verzorgers wat er echt in de chimpansees omgaat?

4. Een aap als huisdier

Nog niet zo lang geleden was een aap als huisdier in de mode. Nu staat dat hoog op het lijstje van Dingen Die We Niet Meer Doen. Radiomakers Mat Wijn en Marten Minkema onderzoeken wat ons bezielde en of we nu zoveel wijzer zijn.

5. De verdwenen apen van Abchazië

In de door burgeroorlog vernietigde hoofdstad van Abchazië, een subtropische voormalige Sovjetrepubliek, proberen laboratoriummedewerkers hun apen terug te vinden en hun geliefde instituut te redden. Een tragikomisch relaas over een schijnbaar onmogelijke strijd, maar vooral over de kracht van grenzeloos vertrouwen.