De Eyeopener

Kan een documentaire je blik zo doen kantelen dat je hem nooit meer vergeet? Naar aanleiding van de Maand van de Geschiedenis (oktober) presenteert documentairekanaal NPO Doc een nieuwe reeks van: 'De Eyeopener'.

In 'De Eyeopener' praat journalist Sarina Vitta met mensen uit verschillende disciplines over documentaires die hen de ogen hebben geopend en hun leven en werk hebben beïnvloed. Na afloop van het gesprek is de betreffende documentaire te zien.

Marja Vuijsje

Schrijfster Marja Vuijsje is bekend van de boeken 'Joke Smit - Biografie van een feministe' en 'Ons kamp'. Onlangs verscheen haar nieuwste boek: Het rijbewijs van Nematollah. Een migratiegeschiedenis. Lang voordat ze de laatste schreef, zag zij de documentaire 444-Day Face-Off (Mohammad Shirvani Iran, 2008) over de gijzeling van de Amerikaanse ambassade in Teheran. De bezetting van de ambassade in Teheran was bedoeld om kracht bij te zetten aan de eis aan Amerika om de sjah uit te leveren aan Iran teneinde hem te berechten voor de schendingen van de mensenrechten die hij op zijn naam had staan. Vuijsje werd geraakt door deze documentaire die toonde ‘hoe een actie die zó symbolisch geworden is, eigenlijk heel toevallig tot stand kwam.’

Uitzending op zondag 25 oktober om 21.00 uur op NPO Doc en vanaf zondag ook online:

Hans Goedkoop

Hans Goedkoop is onder andere bekend van de series 'Andere Tijden', 'De Gouden Eeuw' en 'De IJzeren Eeuw'. Als achttienjarige verhuisde hij naar Amsterdam. In die tijd zag hij de documentaire 'Hans het leven voor de dood' (Louis van Gasteren, 1983) over de Amsterdamse dichter-componist Hans van Sweeden. Van Sweeden pleegde zelfmoord op zijn vierentwintigste. In de documentaire vertellen zijn nabestaanden over Van Sweeden en over zichzelf. Deze documentaire over zijn naamgenoot maakte diepe indruk op Hans Goedkoop en is bepalend geweest voor zijn leven.
Uitzending op zondag 18 oktober om omstreeks 22.00 uur op NPO Doc

Frank Westerman

Frank Westerman, schrijver, journalist en presentator van de serie 'Nederland in 7 overstromingen' (NTR) is de eerste gast bij 'De Eyeopener'. Hij spreekt met Sarina Vitta over 'La Soufrière' (1977). Deze film van documentairemaker Werner Herzog gaat over de vulkaan La Soufrière in Guadeloupe. Herzog besloot naar de vulkaan te gaan toen die op het punt van uitbarsten stond. Zelfs toen de zwaveldampen uit de vulkaan kwamen, bleef Herzog filmen. Frank Westerman bewondert Herzogs lef en zijn oog voor verhalen. Hij spreekt aan de hand van 'La Soufrière' over zijn ‘openbaring dat er geestverwanten zijn die op dezelfde manier naar de wereld kijken' en de relatie tot zijn boek 'Stikvallei'.

Uitzending op zaterdag 10 oktober om 21.35 uur of hier online:
 

Kijk de andere afleveringen van 'De Eyeopener'