Documentaires op NPO

Documentaires op NPO

Gids voor documentaires op NPO 2 & 3

Zaterdag 20 februari

Andere Tijden: Het wonder van Emmen

Het door krimp geplaagde Emmen hoopt met een make-over van het centrum op een wonder. Sinds de jaren 50 voltrok zich dat wonder echt. Na de teloorgang van de veenindustrie werd het dorp Emmen de aangewezen plek voor textielfabrieken. De AKU, Bendien en Danlon boden werk aan duizenden. Tussen het groen verrees een geheel nieuwe industriestad met de eerste woonerven ter wereld.

Uitzending op zaterdag 20 februari om 21.20 uur op NPO 2

Zondag 21 februari

Close Up: Trends - Een verborgen wereld

Iedereen heeft met mode en design te maken, vrijwel iedere dag. Maar veel mensen weten niet hoe trends op het gebied van mode en design tot stand komen. Trendanalist Christine Boland en kunstenaarsduo RAVAGE geven een inkijk in een wereld die voor het grote publiek meestal onzichtbaar blijft.

Uitzending op zondag 21 februari om 19.15 uur op NPO 2

Langs de oevers van de Yangtze

De grote roerganger
Mao leeft. Hij is veertig jaar na zijn dood nog altijd superpopulair. Hij is immers de oprichter van de Volksrepubliek. En dat er onder zijn bewind tientallen miljoenen burgers zijn gestorven door honger en geweld wordt geschaard onder de 30% verkeerde dingen die hij deed. Want 70% van wat hij deed - zo luidt het officiele overheidsstandpunt - was goed. En onder die 70% valt ongetwijfeld zijn voorliefde voor zwemmen. Ruben steekt met gevaar voor eigen leven zwemmend de woeste Yangtze over en ontmoet de bekendste Mao-imitator van China. En hij bezoekt een unieke gemeenschap van vissers die ooit op de vlucht voor de hongersnood door Mao's Mussenopstand neerstreken op de ondiepe wateren van Honghu Lake en daar nog altijd - als Kevin Costner in Waterworld - op woonboten leven.

Uitzending op zondag 21 februari om 21.15 uur op NPO 2

VPRO Tegenlicht

De Chinese wereldorde
De heersende orde van de Wereldbank en het IMF heeft sinds kort een Chinese tegenhanger, de Asian Infrastructure Investment Bank, waarmee China een enorm infrastructuurproject wil financieren om Azië en Europa met elkaar te verbinden, een nieuwe Zijderoute. Dit nieuwe internationale financiële instituut dwingt Europa kleur te bekennen. De Britten besloten om tegen het dringende advies van de Verenigde Staten in lid te worden en ook Nederland heeft zich bij het Chinese initiatief aangesloten. Volgens China-watcher Martin Jacques is dit het begin van een nieuwe Chinese wereldorde. Hoe de Chinese moderniteit van de 21e eeuw eruitziet.

Uitzending op zondag 21 februari om 21.05 uur op NPO 2

3Lab: Na de zomer

In deze documentaire zien we hoe een groepje reformatorische jongeren zich voorbereidt op de stap naar de grote 'boze' buitenwereld. De tijd op de reformatorische middelbare school zit er op. Na de zomer zal een aantal van hen de stap naar HBO of universiteit wagen. Buiten het dorp, buiten het gezin, buiten de jeugdgroep van de kerk. De vraag blijft of ze ook buiten de kaders van geloof en traditie gaan staan.

Uitzending op zondag 21 februari om 0.10 uur op NPO 3

Maandag 22 februari

2Doc: De stakende stad (KRO-NCRV)

Op 25 februari wordt herdacht dat het vijfenzeventig jaar geleden is dat de Februaristaking plaatsvond. Zaterdag 22 en zondag 23 februari 1941 pakken de Duitsers voor het eerst, als represaille, 427 willekeurige joodse mannen op en voeren hen af naar een onbekende bestemming. Slechts twee mannen keren na de oorlog levend terug. Deze razzia is de directe aanleiding voor de Februaristaking, drie dagen later. Tijdens de staking, die twee dagen duurt, schiet de bezetter met scherp, met negen doden en vele zwaargewonden als gevolg. Nergens anders in heel bezet Europa heeft het wegvoeren van de joden tot zo'n massaal protest geleid.

Aan de vooravond van de herdenking wordt de documentaire De stakende stad uitgezonden, over de dagen die vooraf gaan aan de staking. De verontwaardiging onder de bevolking over de razzia werkt als aanjager op de reeds bestaande arbeidsonrust. De Amsterdamse trambestuurders weigeren uit te rijden en binnen enkele uren hebben vele grote en kleine bedrijven het werk neergelegd. De Amsterdamse ponten brengen duizenden havenarbeiders die mee gaan staken naar het centrum van de stad.

De stakende stad is een reconstructie van een prominente verzetsdaad uit de Tweede Wereldoorlog, die zelfs internationaal van betekenis is. Een Duitse soldaat fotografeerde de razzia op het Jonas Daniël Meijerplein. De foto's blijven bewaard en komen na de oorlog boven water en vinden hun plek in het archief van het NIOD. In de angst en chaos van de razzia merkt bijna niemand dat de soldaat foto's maakt. Foto's die zijn bedoeld voor een rapportage aan SS-leider Heinrich Himmler. Op één van de foto's kijkt een jonge man recht in de camera. Dwars door de lens en zijn belager heen kijkt hij ons aan. Pas vijfenzeventig jaar later weten we misschien wie hij is.

Uitzending op maandag 22 februari om 20.55 uur op NPO 2