Van 17 tot en met 29 oktober zijn het privacyweken op NPO 3. Daarom worden er verschillende documentaires uitgezonden over diverse aspecten van privacy in onze samenleving.

Kijk nu:

Edward Snowden zwengelde het debat aan over de miljoenen dossiers die de NSA wereldwijd verzamelde van gewone burgers. Een reconstructie hoe in de nasleep van 9/11 de NSA in Amerika een extreem en allesomvattend observatiesysteem heeft opgezet, aan de hand van interviews met medewerkers van de NSA, de overheid en klokkenluiders.

Kijk nu:

Lees jij de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid verbonden aan de website die je bezoekt, de telefoontjes die je pleegt, of app die je gebruikt? Zeer waarschijnlijk niet. Je gaat in goed vertrouwen akkoord, zelf als het betekent dat je daarmee misschien wel je ziel verkoopt. Zoiets lijkt onwerkelijk maar deze contracten maken het bedrijven en overheid wel steeds makkelijker persoonlijke informatie te gebruiken voor allerlei doeleinden. Waar ga je eigenlijk werkelijk mee akkoord als je de button 'akkoord' hebt aangeklikt?

Kijk nu:

Door het aanbieden van gratis apps op mobiele telefoons, krijgen bedrijven toegang tot ons persoonlijke leven. Een Deens TV onderzoeksteam neemt de proef op de som en biedt een zaklamp-app aan. Wat de gebruiker niet weet is dat door het te installeren ze toegang geven tot camera, microfoon, foto's, teksten en gesprekken. Dit is zeker niet nieuw, de makers hebben de gebruikersvoorwaarden van facebook overgenomen. Ook politici nemen hun mobiele telefoon met alle handige apps overal mee naar toe. Vertrouwelijke informatie kan zo op een volledig legale manier in handen van derden komen. We verkopen probleemloos onze privacy om gebruik te mogen maken van 'gratis' diensten.

Kijk nu:

Onmiddellijk na de aanslagen tijdens de marathon in Boston in 2013 stroomt het internet vol met beelden van amateurfilmers. Gesterkt door de aanmoedigingen van hun volgers, gaan gebruikers van het internet platforms Reddit en twitter op zoek naar de daders. Social media trekt niet alleen de rol van informatieverstrekker naar zich toe, maar ook die van detective, aanklager en rechter. Met bronnen onderzoek en privacy houdt men geen rekening en de verdachtmakingen gaan al snel over en weer. Al snel gaan de naam en persoonsgegevens van een onschuldige jongeman de hele wereld over. Een documentaire over een moderne heksenjacht.

Kijk nu:

De meeste mensen hebben niets te verbergen. Toch neemt de controle over ons persoonlijk leven toe en onze privacy staat onder druk. De onthullingen van Amerikaan Edward Snowden, voormalig medewerker van de CIA, dat de Amerikaanse veiligheidsdienst op het internet spioneert, laat zien dat er veel data wordt verzameld en openbaar wordt gemaakt. Maar hoe gebeurt die aantasting van onze privacy precies? Waarom loopt de privacy in onze democratische maatschappij gevaar en wat zijn de gevolgen van de aantasting van privacy? Een documentaire van Peter Vlemmix.

Vrijdag 28 oktober om 23.30 uur op NPO 3

Wanneer internetpionier Josh Harris in 1999 zijn streaming tv-netwerk verkoopt, levert hem dat 95 miljoen op. Hij besluit het geld te gebruiken om een sociaal experiment uit te voeren, waarbij honderd bewoners drie maanden lang samenleven in een aangepaste kelder, ergens in New York. Eten, slapen, douchen, wc-bezoek en seks, alles wordt genadeloos vastgelegd door de camera. Regisseur Ondi Timoner was een van de bewoners. Nadat dit experiment op een mislukking is uitgelopen besluit Harris zichzelf en zijn vriendin in hun woning 24 uur per dag met camera's te volgen. Maar ook dit project ontspoort volledig.

Meer documentaires over Privacy