Tijdens Movies that Matter draaien diverse goede films. Bij enkele documentaires, zoals 'Radio Kobani', 'Forever Pure' en 'The Borneo Case' zie je hier interviews met de makers door Chris Kijne, Tessa Boerman en Ersin Kiris.

Radio Kobani

Tessa Boerman spreekt met regisseur Reber Dosky over zijn documentaire 'Radio Kobani'. In deze film volgt Dosky de jonge radioverslaggeefster Dilovan Kiko die tussen de ruïnes van het net van IS bevrijde Kobani een radiostation begint.

The Borneo Case

In Regisseur aan de Keukentafel spreekt Chris Kijne met Erik Pauser over The Borneo Case. Een documentaire over de strijd van activisten tegen illegale houtkap in Maleisië.

Forever Pure

In Regisseur aan de Keukentafel spreekt Tessa Boerman met Maya Zinshtein over Forever Pure. Over de reactie van voetballers en fans van club Beitar Jerusalem als er islamitische spelers bij het team komen.

Waiting for Giraffes

In 'Waiting for Giraffes' gaat regisseur Marco de Stefanis in het Palestijnse dorp Qualquilya op zoek naar antwoord op de vraag wie er meer rechten hebben, de bewoners of de dierentuindieren. Ersin Kiris haalt samen met Marco de Stefanis Dr. Sami op van Schiphol.

Liberation Day

De Sloveense band Laibach was de eerste Westerse band die een concert gaf in Noord-Korea. Regisseur Morten Traavik maakte een documentaire over deze voormalig-Joegoslavische cultband. In The Road to IDFA haalt Ersin Kiris de regisseur en de bandleden op en brengt hij ze naar de vertoning van hun film waar zij tevens een optreden geven.

Sea Blind

Wat weet jij van scheepvaart? Tenzij je in de sector werkt waarschijnlijk bar weinig. Nederlanders spreken regelmatig over de vroegmoderne VOC maar voor de hedendaagse scheepvaart hebben we een enorme (inter)nationale zwarte vlek. Bernice Notenboom zet dit belangrijke thema weer op de kaart in ‘Sea Blind’. Waarom mag je deze film niet missen?

Stranger in Paradise

Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt 'Stranger in Paradise' op nietsontziende wijze de machtsverhouding tussen Europeanen en vluchtelingen. Bekijk hier de film, een interview met maker Guido Hendrikx en de hoofdpersoon en meer..

Sonita

De 18 jarige Afghaanse Sonita droomt ervan een beroemde rapper te worden. Voorlopig heeft ze echter nog slechts fans in het asielzoekerscentrum in Teheran waar ze verblijft. Ondertussen maken haar ouders plannen om haar uit te huwelijken. Regisseur Rokhsareh Ghaem Maghami volgt haar in de documentaire 'Sonita' gedurende deze worsteling. Ersin Kiris haalt regisseur Rokhsareh Ghaem Maghami en hoofdpersoon Sonita op in hun hotel en brengt hen naar de premiere van de film.