De vierde Zomergast is een zeer veelzijdige: schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari laat dan ook in zijn ideale televisie-avond een gevarieerd scala aan thema's de revue passeren. Dus claim die vierzitsbank en zak lekker onderuit voor een prikkelend avondje televisie.

Februari is bekend als succesvol romanschrijver en is sinds 2010 als columnist verbonden aan NRC Handelsblad. Hij groeide op in Utrecht, studeerde kunstgeschiedenis, filosofie en rechten aan de Universiteit Utrecht, en promoveerde in de filosofie. In zijn columns schrijft Februari met grote regelmaat over de claim van bedrijven en overheden dat ze het leven volmaakt in de greep kunnen krijgen met data. We leven in tijden van ‘dataverering’, zegt Februari daarover. Naast zijn werk als columnist geeft Februari advies over ethiek en veiligheid.

In 2012 maakte Februari bekend in transitie te zijn. Hij schreef hier zelf over: ‘Je gaat in transitie, je vervangt oestrogeen door testosteron, het ene hormonale systeem door het andere: het is een medische ingreep van niks, maar de maatschappelijke gevolgen zijn groot. Het blijkt nog het lastigst om door de buitenwacht als meer dan transseksueel te worden gezien.’ Over het thema transseksualiteit publiceerde Februari in 2013 het veel vertaalde boek De Maakbare Man

Keuzedocumentaire

De burgemeester van krimpdorp Finsterwolde in Oost-Groningen heeft genoeg van de burenruzies, vervuiling en vereenzaming in zijn gemeente. Hij geeft de inwoners opdracht om zelf de problemen aan te pakken in een 'Eigen Kracht Conferentie'. Het aanbod pakt anders uit dan de burgemeester had bedoeld.

Deze film van Marlou van den Berge gaat over wat er gebeurt als de overheid participatie vraagt aan de gewone burger. Zijn sommige problemen niet te groot om door burgers te worden opgelost? En kan het ambtelijke apparaat de kracht van de burger wel beteugelen?

Meer over de toenemende invloed van data

Meer films over gender

Meer van Maxim Februari bij Zomergasten