Waarom moest deze film er komen?
“Wij vieren elk jaar zo’n mooi feest in Limburg waar socialiteit en creativiteit centraal staat. Ik had nog nooit een film gezien waarin goed werd uitgelegd waar carnaval nou eigenlijk in essentie over gaat. Dus ik vond dat het tijd werd.”
Dus de film is gericht aan mensen buiten Limburg en Brabant?
“We zijn vooral heel dicht bij onszelf gebleven en daardoor denk ik dat de film heel herkenbaar is voor Limburgers en Brabanders. Maar het is ook om boven de grote riolen te laten zien: dit is wat wij elk jaar beleven en dit betekent het voor mensen.”
Want weten mensen boven de grote rivieren dat niet?
“Ik heb niet per se de drang om de vooroordelen van carnaval te weerleggen maar er is wel een heel groot verschil tussen het carnaval dat landelijk media-aandacht krijgt en de vastelaovend die wij vieren. Ook dit jaar zag je dat bijvoorbeeld De Wereld Draait Door weer uitpakt met André van Duin. Dat heeft echt niets te maken met hoe wij het in Venlo beleven met onze eigen liedjes in onze eigen taal. Bij ons gaat bijvoorbeeld ook niemand verkleed als politieagent.”
Want wat houdt carnaval of vastelaovend volgens jou dan in?
“Ik noem de vastelaovend ook wel eens de hoogmis van de zelfreflectie. In een decor van verkleden, feest en alcohol kun je even drie dagen al je zorgen vergeten. Carnaval is dan een heerlijke marathon van relativering, maar ook van zelfreflectie. Vanachter een masker praat je veel makkelijker over jezelf en geef je je dus eigenlijk makkelijker bloot. Daardoor kom je met veel meer mensen echt in contact waardoor je ook voor jezelf beter duidelijk krijgt: ‘waar sta ik en waar wil ik eigenlijk naartoe met dit mooie, ingewikkelde leven?’”
Tekst gaat verder onder de afbeelding