Met de koude temperaturen in april was het perfect documentaireweer. 2Doc.nl verzamelt de best bekeken films in dit overzicht, met zowel De Platenboer, als de series Molenbeek en De aanklagers. Veel kijkplezier!

1. De Platenboer, voor al uw platen, appels en peren (Marieke Helmus, 2Doc.nl, 2012)

Duur: 24 minuten

In hartje Amsterdam verkoopt de in Oudhollandse klederdracht gehulde Harrie Berkhout ouderwetse vinylplaten. De voorbijganger ziet echter ook appels en peren in de etalage van Flesch Records liggen. De Platenboer, voor al uw platen, appels en peren is een optimistische film over de bijzondere bedrijfsvoering en de veelzijdige clientèle van platenhandelaar Berkhout.

2. Molenbeek (Eric Goens, VPRO, 2016)

Duur: 41 minuten

Het lijkt volledig mis te gaan in het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek. 'De hoofdstad van het terrorisme' is slechts één van de bijnamen die de deelgemeente van het Brussels hoofdstedelijk gewest heeft gekregen sinds bekend werd dat enkelen van de aanslagplegers hier vandaan kwamen. De Vlaamse documentairemaker Eric Goens trok 100 dagen door Molenbeek op zoek naar het ware gezicht van het stadsdeel.

3. De aanklagers (Coen Verbraak, BNNVARA, 2016)

Duur: 50 minuten

Hoe bereidt een officier van justitie zich voor op een zaak? Wanneer besluit hij tot aanhouding van een verdachte? En welke risico’s mag de omgeving daar wel of niet bij lopen? Documentairemaker Coen Verbraak volgde een jaar lang officieren van justitie van verschillende parketten op de voet tijdens hun werk. Dat leverde een unieke en meeslepende inkijk op in de wereld van het OM en de openbaar aanklagers.

Best beluisterd: De moord- en brandbuurt (Maartje Duin, NTR, 2016)

Duur: 38 minuten

Amsterdam veryupt. De stad groeit met 10.000 inwoners per jaar en is vooral in trek bij jonge witte hoogopgeleiden. Ze trekken de oude arbeidersbuurten in. Daar is niet iedereen blij mee met hun komst. Radiomaker Maartje Duin kocht een huis in de Spaarndammerbuurt, van oudsher de bakermat van de sociale woningbouw. Ze zoekt haar buren op en doet een poging tot verzoening.

Met dank aan Museum Het Schip.

Op de hoogte blijven van het laatste documentairenieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.