Het is zomer! Zonnesteek? Of regen? Geen probleem. De redactie van NPO Doc heeft een lijst van zeven unieke documentaires samengesteld die veel los hebben gemaakt bij het publiek. Je hoeft de deur niet meer uit!

1. If Mama Ain't Happy, Nobody's Happy

In 'If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy' kijkt Mea Dols de Jong met haar moeder wat de erfenis van drie generaties alleenstaande vrouwen voor invloed hebben op haar. De verhalen van moeder Laura Dols worden afgewisseld met sfeervolle oude familiefoto's, 8mm filmpjes en home videos uit de jaren tachtig. Zo blijkt loslaten niet alleen een uitdaging voor een moeder naar haar dochter, maar heeft Mea zelf ook veel moeite om haar moeder op zichzelf achter te laten. 'Ik ben zo bang dat je eenzaam wordt', horen we haar zeggen. Een zorg die ze op dwingende manier uitdrukt in beeldtaal. Zo zien we Laura eenzaam aan de keukentafel zitten, terwijl ze haar 'eigen boontjes dopt'. Tot groot vermaak van Laura zelf, blijkt een seconde later, want de Jong legt ook het maakproces op verfrissende wijze bloot. Zo toont ze de boontjesscène aan haar moeder, die daar smakelijk om lacht. 'Ik ben niet zielig', luidt haar commentaar. 'Ik heb een leuk leven hoor.'

2. Alles is mogelijk

De tachtigjarige Teresa reist graag. Schijnbaar zonder plan of route trekt ze vanuit haar dorp in Polen liftend Europa in en ontmoet zo uiteenlopende mensen in verschillende culturen. Teresa heeft extraverte persoonlijkheid en omzeilt zo elke taalbarrière, zo gebruikt ze gebarentaal of intuïtie tijdens het spreken. Hoewel Teresa zeer levenslustig is, is de reden van haar reizen zeer pijnlijk. In Alles is mogelijk wordt de tragedie van haar huwelijk blootgelegd. Door te reizen bewijst Teresa dat alles mogelijk is in het leven en dat we twee keer moeten nadenken voordat we het toeval aan ons voorbij willen laten gaan.

3. Sergio Herman: Fucking Perfect

De Zeeuwse topkok Sergio Herman wordt gevolgd in het jaar dat zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis de deuren sluit en hij toewerkt naar de opening van zijn nieuwste culinaire avontuur: restaurant The Jane in Antwerpen. Sergio Herman, Fucking Perfect volgt de topchef gedurende het jaar van de grote ommekeer; van maart 2013 tot de zomer van 2014. Het laat de enorme drive van Sergio Herman zien en zijn dagelijkse streven naar schoonheid en perfectie en de offers die daarvoor gebracht moeten worden. De existentiële vragen en twijfels waar hij voor staat zijn voor iedereen herkenbaar in ons eigen leven. Een verhaal over perfectionisme, ambitie en offers.

4. Hemelbestormers

April 2014 vertrekt een Nederlandse expeditie naar de Himalaya om de Cho Oyu, de op vijf na hoogste berg ter wereld, te beklimmen. Bij eerdere expedities naar deze berg (2009 en 2011) verongelukten twee Nederlanders. De Cho Oyu ligt naast de Mount Everest waar afgelopen voorjaar nog 14 sherpa's (berggidsen) omkwamen. Onderzoeksjournalist en documentairemaker Geertjan Lassche volgt de Nederlandse expeditie op de voet, ging mee omhoog en vroeg zich af wat de 'hemelbestormers' ten diepste drijft, of je meedogenloos moet zijn om de top te halen en of bergklimmers echt zo ongenaakbaar zijn als ze zich voordoen. In theorie is de Cho Oyu beter te doen dan de Everest. Maar de praktijk leert al snel anders voor de Nederlandse hemelbestormers. Universele dilemma's in en over de bergsport krijgen een gezicht naarmate de top dichterbij komt. Dan, na zes weken, keert ook deze berg zich tegen de klimmers.
 

5. Foute vrienden

'Foute vrienden' is een documentaire van Roy Dames over vier bloedgabbers aan de zelfkant van de samenleving.Verbrande Herman, Rooie Jos, Dikke Bobbie en Jantje van Amsterdam zijn bloedgabbers. Rauw en dicht op de huid volgde regisseur Roy Dames de mannen sinds begin jaren negentig. Ze zijn onderdeel van de Amsterdamse penose, een cultuur die aan het verdwijnen is. De 'vrije jongens' proberen uit de criminaliteit te blijven, maar hun bier is altijd weer frisser dan hun zaakjes.

6. Ja, dat was Høken! 40 jaar normaal!

Veertig jaar Normaal. Met een zich steeds vernieuwend publiek is de band al bijna vier decennia jaar springlevend. Maar de bandleden hebben inmiddels de AOW-leeftijd bereikt. Een band in zijn laatste snik? Hoe lang houden ze de rock-'n-roll nog vol? Het verhaal van de ruigste Nederlandse popgroep ooit. Een band die het platteland een gezicht en een identiteit gaf. Met veertig albums, 350 nummers, 200 T-shirtjes en nog steeds volle dampende feesttenten met veel bier. Maar ook het verhaal van een band in zijn laatste jaren, zijn laatste snik, zijn laatste optredens. Het permanente gevecht van zanger Bennie Jolink om op de been te blijven. Van de terminaal zieke drummer Jan Manschot die door roadies ondersteund het podium op- en door Bennie ondersteund er afgedragen moet worden, terwijl het publiek scandeert: 'Jantje bedankt, Jantje bedankt'.

7. Een man weet niet wat hij mist

In deze documentaire gaan de bevriende makers Tim (26) en Nicolaas (29) op zoek naar de grenzen van hun eigen seksualiteit. Beiden zijn homo, tenminste, dat denken ze. Maar hoe zeker zijn ze daar eigenlijk van? Tim wil voor het eerst in zijn leven seks hebben met een vrouw en hoopt zo te ondervinden waar de grenzen van zijn seksualiteit liggen.Zowel een sekscoach en wetenschapsjournalist Asha ten Broeke uiten hun visie op zijn experiment. Is Tim wel zo homo als hij denkt? Of ligt het gecompliceerder?

Meer tips over goede documentaires?