NPO Doc gaat de wereld rond en bezoekt de meest bezochte landen van 2014. Kijk je mee naar documentaires over onder andere Duitsland, de Verenigde Staten en Spanje? Je hoeft de deur niet meer uit voor een blik over de grenzen!

1. Frankrijk: Kings of Pastry

Duur: 83 min.

Wie houdt er niet van gebak? De ambitie van de meest getalenteerde patissiers van Frankrijk reikt verder dan het maken van smaakvolle zoetigheid: ze strijden om de jaarlijkse 'Collar'. De kandidaten maken met operatiehandschoenen en gasbranders culinaire kunstwerken. Hoe verloopt de strijd?

2. Verenigde Staten: Off the Grid

Duur: 63 min.

Van de vijftig Amerikaanse staten zijn er 46 bijna failliet. Ruim dertien miljoen Amerikanen zijn werkeloos. Meer dan 49 miljoen mensen leven beneden de armoedegrens. Het nationale schuldplafond is recent verhoogd tot veertien biljoen dollar. Sinds de laatste financiële crisis is het vertrouwen in de federale overheid lager dan ooit.
Regisseur Alexander Oey reisde door de Verenigde Staten en filmde gemeenschappen die de zaken in eigen hand hebben genomen.

Men doet zijn best om een beter leven te creëren in een tijd van grote onzekerheid. Mensen zoeken hun eigen Utopia buiten het financiële systeem en de overheid. Zijn deze gemeenschappen de juiste weg ingeslagen? Hebben ze werkzame alternatieven gevonden, terwijl overheden wereldwijd op een bankroet afstevenen?

3. Spanje: Salvador Dali - Tragikomisch genie

Duur: 52 min.

Wie de carrière van kunstenaar Salvador Dalí bestudeert, ziet dat hij steeds bleef bouwen aan zijn imago en dat hij de presentatie van zijn werk strategisch aanstuurde. Met groot succes.

4. China: Dagboek van een postduif

Duur: 55 min.

Documentaire over het leven van Toontje, een Hollandse wedstrijdduif die via zijn duivenmelker uit Groningen bij een Chinese miljonair in Peking belandt. Een film over de avonturen in het duivenvak vanuit westers en oosters perspectief, waarbij de duif zelf ook een stem heeft.

5. Italiƫ: Sacro Gra

Duur: 1:28 min.

Gianfranco Rosi bracht twee jaar door op de Sacro Gra (Grande Raccordo Anulare), de ringweg A90 rond Rome en schildert de periferie van het stadsleven van Rome. Hij interviewt de mensen die leven en werken rond de Sacro Gra; ambulancebroeders haasten zich naar een patiënt, vrouwen dansen in een café langs de weg, een onderzoeker bestudeert de palmen die langs de snelweg groeien omdat ze last hebben van vraatzuchtige houtkevers, een eenzame visser vist de laatste paling uit de Tiber, twee oude Romeinse prostituees wachten op hun klanten in een aftandse camper, mensen verhuren hun villa voor feestjes. Het resulteerde in een liefdesverklaring aan Rome.

6. Turkije: Hier woon ik, daar leef ik

Duur: 65 min.

“Migratie betekent altijd dat je ontworteld bent”, zegt een van de vrouwen in 'Hier woon ik, daar leef ik'. Die ontwrichting werkt ook door in het leven van de kinderen van migranten en de generaties die zij voortbrengen. In deze documentaire vertelt Fatima Jebli-Ouazzani (In het huis van mijn vader) door de ogen van vier generaties vrouwen het verhaal van de migratie tussen Turkije en Nederland (heen en weer) en de snelheid waarmee Turkse vrouwen zich binnen enkele generaties emanciperen.

De grote oversteek die de eerste generatie Turkse vrouwen maakte van Turkije naar Nederland, wordt nu door sommige van hun dochters en kleindochters in omgekeerde richting gemaakt. In de film wordt de migratie in beide richtingen belicht aan de hand van het verhaal van Fatma, Arzu, Hatice en Husniye.

7. Duitsland: Manu en de muur

Duur: 22 min.

Manu Buhring is dertien als de Muur valt. Ze woont in Falkenstein, een klein stadje aan de Tsjechische grens in voormalig Oost-Duitsland. Ze vond het spannend die herfstmaanden in 1989: een nieuw tijdperk brak aan. Ze kon reizen, keuze's maken en voelde zich vrij. Een paar jaar later verhuist Manu naar Nederland, ze wordt verliefd, trouwt en krijgt kinderen en is altijd in Nederland gebleven. Heel goed beseft ze dat het leven dat ze hier leidt niet mogelijk was geweest als de Muur in november 1989 niet gevallen was.

8. Engeland: Home Sweet Home

Duur: 80 min.

Het Nederlandse echtpaar Reinier en May Rademaker heeft zijn droom verwezenlijkt: een prachtig landhuis in de heuvels van Devon in Zuid-Engeland. Reinier en de kinderen zijn er helemaal ingeburgerd, maar May kan er niet aarden. De spanning aan de keukentafel loopt flink op.

9. Rusland: The Champagne Drinkers

Duur: 53:19 min.

“Zij die geen risico’s nemen, drinken geen champagne.” Dit is een populair gezegde in Rusland en uitgangspunt voor de documentaire The Champagne Drinkers. De Russisch-Nederlandse Polina Medvedeva studeerde met deze documentaire af aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. De film gaat over inventieve Russen die zwart bijverdienen met hun illegale taxi’s. Zittend op de achterbank van de taxi’s sprak ze met de sjoemelende chauffeurs over hun manier van overleven.

10. Thailand: Spoor van 100.000 doden

Duur: 39 min.

Journalist Twan Spierts volgt in de documentaire Spoor van 100.000 doden Nederlandse oud-krijgsgevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Birma-Siamspoorweg werkten. Tijdens een pelgrimsreis vertellen zij over de aanleg van de spoorlijn tussen Birma en Thailand en de ontberingen die zij als krijgsgevangenen van de Japanners moesten doorstaan.