Tim den Besten (28) en Nicolaas Veul (31) lieten zich 24/7 volgen voor het project 'Super Stream Me'. Vanaf donderdag 5 november is het resultaat van dit experiment te zien in de gelijknamige vierdelige documentaireserie. Op npodoc.nl vind je nu diverse documentaires over internet en privacy in aansluiting op de stream. Met onder andere 'Uw persoonlijke data zijn goud waard' en 'Onderwereld online'.

Uw persoonlijke data zijn goud waard

Duur: 49 min.

Door enorme informatiestromen kan ons worden verteld wie we vandaag zijn én wat we morgen zullen doen. Overal en altijd wordt er informatie over u verzameld en opgeslagen. Via mobiele telefoon en computer wordt elke stap die u zet, bewaard en geanalyseerd. Onder andere door bedrijven als Google, Facebook, Apple en Twitter. Deze persoonlijke data worden niet zomaar bewaard. Er zijn waardevolle nieuwe toepassingen voor, en die zorgen ervoor dat uw persoonlijke data goud waard zijn.

Het voorspellen van menselijk gedrag, mogelijk gemaakt door al uw persoonlijke data, kan helpen om steden beter te ontwerpen, ziektes te bestrijden en oorlogen te voorkomen. Maar als al uw persoonlijke data zo waardevol is, wordt het dan niet eens tijd dat we de controle erover terugkrijgen? 

Shinewereld

Duur: 45 min.

Onthullende documentaire over Nederlandse jongeren op YouTube. Een bijzondere virtuele wereld waar de inwoners jong, grappig, knap én succesvol zijn. Of lijkt dat maar zo? De documentaire volgt een groep populaire Nederlandse YouTubers, die bij elkaar meer dan een miljoen fans hebben en miljoenen views per maand.

Onderwereld online

Duur: 40 min.

Zembla onderzoekt of overheid en banken nog wel in staat zijn ons te beschermen tegen digitale bankrovers. Kwaadaardige software, vaak onzichtbaar voor antivirus programma's, sluist in een oogwenk grote bedragen naar buitenlandse rekeningen. Nu de meeste Nederlanders afhankelijk zijn van internetbankieren, blijkt het hang- en sluitwerk nauwelijks bestand tegen de vindingrijkheid van cybercriminelen. Hoe veilig is ons moderne betalingsverkeer?

Google en het wereldbrein

Duur: 53 min.

Een film over het meest ambitieuze internet project uit de geschiedenis: Googles masterplan om elk boek in de wereld te scannen en te digitaliseren. De tijden dat je als wetenschapper of leek naar de Koninkijklijke Bibliotheek moest voor een obscuur boek uit de zeventiende eeuw zullen -als het aan dit project ligt- spoedig voorbij zijn. Kennis moet op deze manier wereldwijd beschikbaar worden voor iedereen met een internetverbinding. Probeert Google een monopoliepositie te krijgen wat betreft ons cultureel erfgoed of is dit slechts een gunst aan de maatschappij?

Documentaires over sociale media

Ga nu naar de Stream

Meer van Tim en Nicolaas?