Documentairekanaal NPO Doc sluit aan op het Ambacht in Beeld Festival (25-27 september) met bijpassende documentaires waaronder 'Talking Guitars' over meestergitaarbouwer Flip Scipio en 'Schorem' over succesvolle Rotterdamse barbiers. Bekijk de documentaires hier online.

Talking Guitars: Meestergitaarbouwer Flip Scipio

Flip Scipio is een van de meest geroemde meestergitaarbouwers ter wereld. Bekende artiesten als Paul Simon en Carly Simon bespelen zijn creaties. We zien hoe de bezeten Scipio zijn liefde voor muziek en voor 'stoeien met hout' combineert in een muzikale film over vakmanschap en onvervulde beloften.

Schorem

Geen gezeik en geen vrouwen, maar bier, scheren en snijden. De documentaire Schorem gaat over Barbiershop 'Schorem Haarsnijder en Barbier' waar alleen mannen mogen komen voor een knip- en scheerbuurt. De Rotterdamse barbiers Leen en Bertus zijn door hun passie voor het eeuwenoude barbiersvak onverwacht uitgegroeid tot een ware hype, die zich niet beperkt tot de havenstad alleen. BNN heeft de markante ambachtsmannen een jaar lang op de voet gevolgd. Hun leven in en rondom hun succesvolle barbiershop, waar mannen uit het hele land uren zitten te wachten om door hen geknipt te worden.

Verweven wereld: Claudy Jongstra

Kunstenares Claudy Jongstra werkt met wol en vilt. Tijd, rust en aandacht voor de natuur en de wereld om haar heen zijn haar uitgangspunten. Maar het succes van haar werk, ook internationaal, trekt een steeds grotere wissel op haar vermogen om volgens haar idealen te kunnen leven en werken.

Het uur van de wolf: Klokken van de keizer

In de achttiende eeuw worden de meest spectaculaire en kostbare klokken, die kunnen bewegen en muziek maken, verhandeld vanuit het Westen naar China. In Europa zijn er nu nog enkele over, maar in de Verboden Stad in Beijing staan er nog 1500. Specialisten van het museum Speelklok in Utrecht willen er acht restaureren en de klokken voor het eerst buiten China tentoonstellen. De grote belangen rond de restauratie zetten de culturele verschillen tussen Nederland en China op scherp.

China aan de Krommerijn

De ontvangstkamer van de historische buitenplaats Oud-Amelisweerd in Utrecht is bekleed met een bijzonder zeldzaam Chinees behang uit de achttiende eeuw. Dit kostbare type behang is in Europa bijna nergens meer te vinden. Het behang vertoont een aantal ernstige beschadigingen. De documentaire China aan de Krommerijn (Roel Wijngaards - De Meij, RTV Utrecht, 2013) maakt inzichtelijk wat er allemaal komt kijken om deze historische kunstschat te restaureren.