Jezelf zijn in alle kleuren van de regenboog. 2Doc.nl verzamelde negentien documentaires over (en door) lhbtqia+'ers.

Who I am not (2024)

Sharon Rose (zij/haar) is een schoonheidskoningin, en hoewel ze officieel wordt erkend als een van de mooiste vrouwen van Zuid-Afrika, heeft ze nog steeds moeite om te begrijpen hoe het kan dat ze geboren is met niet alleen vrouwelijke maar ook mannelijke geslachtskenmerken. Ze vindt steun bij Dimakatso (hen/hun), een intersekse-activist die ook worstelt met genderdysforie en probeert te begrijpen wat hen werkelijk is.

Regie: Tunde Skrovan 
Omroep: VPRO
Producent: Double 4 Studios

 

Willem en Frieda (2023)

Stephen Fry vertelt het indrukwekkende maar onbekende verhaal van de twee Nederlandse homoseksuele verzetshelden Frieda Belinfante en Willem Arondeus. Het homoseksuele verzetsduo Willem en Frieda vervalste persoonsbewijzen tijdens de Tweede Wereldoorlog en redde zo vele Joodse levens. Toen de nazi's de valse identiteitsbewijzen begonnen te controleren aan de hand van echte dossiers, bedachten ze een zeer gedurfd en levensgevaarlijk plan: een bomaanslag op het Bevolkingsregister in Amsterdam.

Regie: John Hay
Omroep: KRO-NCRV

 

Mama (2022)

De ups en downs van een Rotterdamse zelfgekozen familie, met aan het hoofd moeder en dragqueen Ma'MaQueen. Zij heeft haar huis opengesteld en een veilige haven gecreëerd voor haar zes 'dragkinderen'.

Regie: Esmée van Loon
Omroep: HUMAN

 

Liefsteling (2022)

Het liefdesstel Hetty (76) en Jeanne (91) gaat dansend door het leven. Hun kleurrijke bestaan verandert als dementie grip krijgt op Jeanne. Hetty komt voor een dilemma te staan: moet ze, ondanks de weerstand van Jeanne, hulp toelaten?

Regie: Eva van Barneveld
Omroep: KRO-NCRV

 

CORRIE (2023)

Hoe vind je jezelf opnieuw uit als je partner een verandering doormaakt? Deze taak staat Corrie te wachten, nu haar partner Ashley in transitie is van man naar vrouw. Corrie voelt zich soms tekort gedaan omdat Ashley veel met zichzelf bezig is. Tegelijkertijd brengt het proces hen op onverwachte momenten dichter bij elkaar, op manieren die vóór de verandering wellicht niet mogelijk waren geweest. De transitie biedt verrassende nieuwe inzichten over hun relatie en over henzelf.

Regie: Marieke Wildlak
Omroep: KRO-NCRV

 

Pisnicht: The Movie (2019)

Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven en wil weten wat de impact hiervan is op (jonge) homo's. Hoe tolerant is Nederland op het gebied van homoseksualiteit Regisseur Nicolaas Veul staat in voetbalkleedkamers waar het woord homo veel wordt gebruikt, hij gaat naar scholen waar #nohomo de laatste trend is op social media. Ook polst hij bij mensen op straat hoe beladen het woord homo is als je hen zo aanspreekt. Hij merkt al snel op dat humor en homofobie soms dwars door elkaar heen lopen.

Regie: Nicolaas Veul
Omroep: VPRO

Inside the Chinese Closet (2016)

Andy en Cherry zijn op zoek naar liefde en geluk in het levendige Shanghai. Beiden zijn homo, maar hun families eisen van hen een heterohuwelijk en een kind. Zullen Andy en Cherry hun eigen geluk en geaardheid ontkennen om tegemoet te komen aan de wensen van de maatschappij? Zij botsen met de verwachtingen van hun ouders, van hun liefdespartners en van de partners uit het verstandshuwelijk. Hun verhalen vormen de afspiegeling van het moderne China en laten zien waar homo's in de huidige Chinese samenleving tegenaan lopen.

Regie: Sophia Luvara
Omroep: NTR

Hoe Ky Niels werd (2020)

Rotjes in drollen stoppen en dan aansteken, belletje trekken en heel veel voetballen. Daar wordt Ky superblij van, maar ze voelt zich ook al jaren ongelukkig omdat ze een meisjeslichaam heeft.

Regie: Els van Driel
Omroep: EO

De roze supporters (2022)

Voetbal en homoseksualiteit gaan in Nederland nog steeds niet hand in hand. In de stadions vliegen de homofobe spreekkoren je nog wekelijks om de oren. Een groep ADO Den Haag supporters is dat zat en richt acht jaar geleden de eerste roze voetbal fanclub in Nederland op: de Roze Regahs.

Regie: Marieke Slinkert
Omroep: KRO-NCRV

Genderpoli / They and Them (2023)

De genderpoli in Zaandam begeleidt jongeren die worstelen met hun genderidentiteit. Hoe adviseer je bij onomkeerbare keuzes die de rest van het leven kunnen tekenen, terwijl de polikliniek worstelt met financiering en de wachtlijst groeit?

Regie: Ingrid Kamerling
Producent: Tangerine Tree
Omroep: VPRO

Father Figure (2019)

Voor jonge zwarte homoseksuele mannen kan het moeilijk zijn een weg te vinden in deze wereld, zo ook voor Guilliano. Hij was niet zeker over zichzelf totdat hij voguing ontdekte: hij is zichzelf meer gaan accepteren. Wat betekent het om jong, zwart en gay te zijn in de hedendaagse maatschappij?

Regie: Bibi Fadlalla
Omroep: NTR

Girlhood (2019)

Wat betekent het om vrouw te zijn? Deze vraag stelt regisseur Heleen Declercq in haar afstudeerfilm 'Girlhood'. Een film over haar eigen worsteling met vrouwelijkheid en de universele vraag wat iemand nu tot een vrouw maakt.

'Girlhood' is de Makers van Morgen-film van Heleen Declercq die in 2017 afstudeerde aan het RITCS met deze documentaire. Hoewel dit een manier was om onderzoek te doen naar haar eigen worsteling en het nooit was bedoeld voor een groter publiek werd de film een hit. Hij won de prijs voor beste korte documentaire op het Leuvense Kortfilmfestival.

Regie: Heleen Declercq
Uitgezonden in de rubriek Makers van Morgen

Genderbende (2017)

Dagelijks geconfronteerd met het 'anders' zijn, blijven ze toch trots op de persoon die ze zijn. De jonge mensen in deze film hebben allen hun eigen moeilijkheden, maar vertellen samen een krachtig verhaal over acceptatie. De film speelt met de nieuwsgierigheid, interesse en het onbegrip over alles wat buiten de norm valt. Is niet iedereen een beetje gender fluide? Zou het niet bevrijdend zijn als we het hokjes-denken rondom gender zouden doorbreken? Deze vijf 'gender fluide' personages laten ons nadenken over onze, soms zo, rigide samenleving en bieden een moment van reflectie. In hoeverre ben jij man of vrouw?

Regie: Sophie Dros
Omroep: BNNVARA

Een man weet niet wat hij mist (2013)

'Homo', 'hetero' of 'bi': zijn dat niet eigenlijk gewoon maar etiketten voor een hokje, waar we onszelf in plaatsen omdat de maatschappij van ons verwacht een keuze te maken? Tim besluit uit zijn hokje te stappen en probeert voor het eerst in zijn leven seks te hebben met een vrouw. Met dit experiment wil Tim ondervinden waar de grenzen van zijn seksualiteit liggen. Is hij wel zo homo als hij denkt of ligt het wellicht iets gecompliceerder?

Regie: Tim den Besten en Nicolaas Veul
Omroep: VPRO

Galore (2021)

Lady Galore is een van Nederlands bekendste dragqueens; ze werd bekend als volle queen. Toch wil Sander, de man achter Galore, nu een maagverkleining nemen omdat zijn gewicht hem gezondheidsproblemen oplevert. Wat zal dat doen met de populariteit van zijn dragpersona Lady Galore?

Regie: Lazlo Tonk en Dylan Tonk
Uitgezonden in de rubriek Makers van Morgen

Oud roze (2013)

Ongeveer 10 procent van de bevolking is homoseksueel, biseksueel, lesbisch of gaat als transgender door het leven. Binnen de zorgcentra ziet men dit percentage vaak niet terug onder de bewoners. Of men kent ze niet, of men weet niet dat ze er zijn. In De Roze Salon van Humanitas vinden roze ouderen sinds een paar jaar steun en gezelligheid en vertellen elkaar hun levensverhaal.

Regisseur: Eveline van Dijck
Omroep: HUMAN

De roze revolutie (2021)

Een vierdelige documentaireserie waarin regisseur Michiel van Erp vanuit zijn persoonlijke verwondering de historie van de LHBT-beweging in Nederland onder de loep neemt.

Lees ook het interview met de regisseur.

Regie: Michiel van Erp
Omroep: VPRO

Niet op meisjes (2013)

Melvin (11) bevindt zich in een spagaat: zijn familie weet al dat hij niet op meisjes valt, maar op school durft hij het niet te vertellen.

Regie: Daan Bol
Omroep: VPRO

Hemel, hel en regenboog (2021)

Deze documentaire volgt John Lapré (35) op zijn missie om homoseksualiteit bespreekbaar te maken en de refo- en evangelische wereld van binnenuit te emanciperen.

Regie: Noud Holtman
Omroep: EO

Ontbreken er documentaires?

Laat het ons weten!

We werken onze documentairetips geregeld bij en kunnen de input van documentaireliefhebbers daarbij goed gebruiken. Stuur je tip naar redactie@2doc.nl en geef aan om welke kijktiplijst het gaat. Dank!

Meer weten over dit onderwerp?

Nog meer kleuren van de regenboog