Op 8 maart is het internationale vrouwendag. 2Doc.nl selecteert internationale documentaires over feminisme. Strijdbare vrouwen die zich, op hun eigen manier, inzetten voor emancipatie en gelijkwaardigheid.

Sherin Khankan wil in Denemarken een moskee oprichten voor vrouwen met vrouwelijke imams. Dit zou de eerste op Europese bodem zijn. Maar dit initiatief is heel controversieel in de islamitische wereld waardoor zij en haar collega's op veel verzet stuiten.

Lees ons artikel over religie en emancipatie.

Regie: Marie Skovgaard

Drie jonge vrouwen, driemaal dezelfde ervaring: onverwacht zwanger. En dan? In zeer persoonlijke gesprekken tekent Tessa Louise Pope hun verhalen op. Hoewel ze er nog altijd achter staan, was hun keuze voor abortus een ingrijpende ervaring.

Bekijk ook het DocTalks interview met de regisseur Tessa Louise Pope.

Regie: Tessa Louise Pope

Ooit bracht de anticonceptiepil seksuele bevrijding teweeg, maar wat betekent diezelfde pil voor de meisjes en vrouwen van nu? Met de camera in de hand verkennen de makers hun hervonden natuurlijke cyclus en de ervaringen van andere vrouwen.

Lees ook ons interview met de maaksters.

Regie: Brigitte Borm & Dorien Pfauth

Vrouwen in China worstelen met de verwachtingen die de maatschappij van hen heeft. Zo wordt Wen-wen (32), een succesvolle, mooie single vrouw, gezien als een problematische vrijgezel. Wanneer een vrouw boven haar 27e jaar nog geen man heeft gevonden, wordt zij letterlijk tot de groep ‘overblijfsels’ gerekend.

Lees meer over de documentaire Fallen Flowers, Thick Leaves.

Regie: Laetitia Schoofs

Onafhankelijkheid en moed belichaamd in de compleet vrouwelijke staf van Khabar Lahariya, een krant die helemaal wordt gerund door Dalit-vrouwen. Journalisten Meera, Suneeta en Shyamkali bieden het hoofd aan tegenstand, achterdocht en neerbuigendheid als ze verslag doen van India’s nieuws vanuit een feministisch en Dalit-perspectief.

Regie: Rintu Thomas en Sushmit Gosh

Alleen te zien via NPO plus

In Marokko riskeren vrouwen gevangenisstraf wanneer ze ongehuwd zwanger raken. De 62-jarige feministe Mahjouba Edbouche neemt in Agadir jonge ongetrouwde (aanstaande) moeders onder haar hoede. Ze biedt hen onderdak en probeert de relatie van de meisjes met hun ouders te herstellen.

Lees ook ons interview met dr. Kaouthar Darmoni (directeur Atria) over de documentaire.

Regie: Myriam Bakir

 

In de documentaire 'Quiénes somos ahora' (Wie wij nu zijn) vertellen Chileense vrouwen hun verhaal. Zij werden tijdens de dictatuur van Pinochet structureel verkracht en gemarteld, in opdracht van de staat. Wat volgt is een levenslang gevecht tegen trauma’s die daaruit voortkomen, en die bijna altijd worden overgedragen op de volgende generaties.

Lees ook het interview met 2Doc-talent, 'Maker van Morgen' Doetie Bakker.

Regie: Doetie Bakker

Sophie Dros gaat in gesprek met vier uitgesproken vrouwen rond hun dertigste en een groep jonge meisjes. Zij bespreken de dagelijkse confrontaties waar ze als meisje en vrouw mee te maken krijgen.

Lees ook ons interview met de regisseur Sophie Dros.

Regie: Sophie Dros

Alice Walker werd geboren in een kartonnen hut in de katoenvelden van Georgia. Als eerste zwarte vrouw won ze de Pulitzer Prize for Fiction met haar unieke roman The Color Purple. Een verhaal over onderdrukking en emancipatie van de zwarte Amerikaanse vrouw.

Regie: Pratibha Parmar