Hoewel het goed lijkt te gaan met vrouwenemancipatie, is het landelijk recht op abortus in Amerika geschrapt. Maar gelukkig zijn er vrouwen die strijden voor hun rechten. Zoals bijvoorbeeld in de voetbalwereld, in de journalistiek in India of in religieuze kringen. Kijk deze negen documentaires over vrouwen die, elk op hun eigen manier, zich inzetten voor gelijke kansen.

The Reformist (2019)

Sherin Khankan wil in Denemarken een moskee oprichten voor vrouwen met vrouwelijke imams. Dit zou de eerste op Europese bodem zijn. Maar dit initiatief is heel controversieel in de islamitische wereld waardoor zij en haar collega's op veel verzet stuiten.

Lees ook het artikel over emancipatie binnen religie.

Regie: Marie Skovgaard
Omroep: EO

 

Mothers (2021)

In Marokko riskeren vrouwen gevangenisstraf wanneer ze ongehuwd zwanger raken. De 62-jarige feministe Mahjouba Edbouche neemt in Agadir jonge ongetrouwde (aanstaande) moeders onder haar hoede. Ze biedt hen onderdak en probeert de relatie van de meisjes met hun ouders te herstellen.

Lees ook het interview met de directeur van Atria.

Regie: Myriam Bakir
Omroep: VPRO

Deze film is te zien via NPO Plus.

Op weg naar de top (2022)

Vierdelige documentaireserie over de staat van het hedendaagse vrouwenvoetbal. Op welke manier spelen kansenongelijkheid, seksisme en beeldvorming in de media een rol in de weg naar de top? Met onder anderen Sherida Spitse, Daphne Koster en Sarina Wiegman.

Regie: Mildred Roethof
Omroep: HUMAN

Houdt God van vrouwen? (2013)

'Houdt God van vrouwen?' volgt een gelovige vrouw uit Staphorst in haar strijd voor de emancipatie van orthodox-christelijke vrouwen. Hilligje Kok-Bisschop wil een actieve rol spelen in haar kerk en in de SGP, maar de mannen houden de deuren voor haar gesloten.

Kijk ook het interview met de regisseur.

Regie: Emile van Rouveroy van Nieuwaal
Omroep: KRO-NCRV

Up to G-Cup (2021)

De Koerdisch-Nederlandse Shapol Majid opende in 2014 de eerste lingeriezaak van Noord-Irak. Verschillende generaties vrouwen vertellen daar hun kwetsbare verhaal over liefde, seksualiteit, cultuur, geloof, oorlog en vrijheid.

Lees ook het interview met de regisseur.

Regie: Jacqueline van Vugt
Omroep: EO

Alice Walker, beauty in truth (2013)

Alice Walker werd geboren in een kartonnen hut in de katoenvelden van Georgia. Als eerste zwarte vrouw won ze de Pulitzer Prize for Fiction met haar unieke roman The Color Purple. Een verhaal over onderdrukking en emancipatie van de zwarte Amerikaanse vrouw.

Regie: Pratibha Parmar
Omroep: BOS

Nada's revolutie (2015)

Nada's revolutie toont een intiem portret van een jonge Egyptische vrouw die vecht voor vrijheid en onafhankelijkheid in een maatschappij die gevangen lijkt tussen oude structuren en modernisering. In 'Nada's revolutie' volgt de kijker de worsteling van Nada om zich als theatermaker te profileren en om in haar persoonlijke leven trouw te blijven aan haar idealen.

Regie: Claudia Lisboa
Omroep: IKON

Writing with fire (2022)

Onafhankelijkheid en moed belichaamd in de compleet vrouwelijke staf van Khabar Lahariya, een krant die helemaal wordt gerund door Dalit-vrouwen. Journalisten Meera, Suneeta en Shyamkali bieden het hoofd aan tegenstand, achterdocht en neerbuigendheid als ze verslag doen van India’s nieuws vanuit een feministisch en Dalit-perspectief.

Kijk ook de aflevering van Doctalks, waarin de regisseurs worden geïnterviewd.

Regie: Rintu Thomas en Sushmit Gosh
Omroep: EO

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl