Dit zijn de best bekeken docu's uit 2022 op 2Doc.nl

Welke documentaires mag je echt niet missen? Hier een overzicht van de populairste docu's en docuseries uit 2022 op 2Doc.nl. Nog niet alles gezien? Geen probleem. Je kijkt deze indrukwekkende films online op 2Doc.nl, NPO Start, of Plus.

Wat vond jij de beste documentaire van 2022? Laat het ons weten!

↓ best bekeken docu's

#20 Tussen vis en staal

Joris Postema, BNNVARA

De ambitieuze, flamboyante voetbalclub Telstar probeert, onder de rook van de hoogovens, zowel sportief als financieel overeind te blijven in de wereld van het betaald voetbal.

#19 Sexual Healing

Elsbeth Fraanje, BNNVARA

Evelien is sinds haar geboorte spastisch en heeft een sterk verlangen naar seksualiteit. Nu, op haar 53ste, vindt ze de tijd rijp voor een zoektocht naar intimiteit. Maar twijfel en onzekerheid zijn nooit ver weg. Wordt ze haar innerlijke obstakels de baas?

#18 Dit ben ik niet

Joris Koptod Nioky, Makers van Morgen

Filmmaker Joris Koptod Nioky trekt in bij zijn moeder om een film over haar te maken. Na het zien van een tussentijdse montage, stort ze in. Ze herkent zich op geen enkele wijze in het portret en wil de film laten verbieden.

#17 Young Plato

Neasa Ní Chianáin, Declan McGrath, VPRO (NPO Plus)

Filosofie als wapen tegen geweld. Schoolhoofd Kevin McArevey van de katholieke basisschool Holy Cross Boys in het Noord-Ierse Belfast zet de wijsheid van filosofen in om hoop te brengen in de nog steeds verscheurde wijk Ardoyne.

#16 Luc

Tim Bary, HUMAN

Lucas (15) loopt weg uit een gesloten jeugdzorginstelling in Amsterdam en slaat op de vlucht. Voor hij terugkeert, gaat hij samen met regisseur Tim Bary langs een aantal plekken en mensen.

#15 What's Left

Johan Fretz & Juul Op den Kamp, BNNVARA

Electoraal ligt links Nederland, en de PvdA in het bijzonder, goeddeels in puin. Hoe heeft het zover kunnen komen en hoe zou de wederopstanding kunnen worden ingezet?

#14 Nederland fraudeland

René Roelofs, KRO-NCRV

Een filmploeg kreeg unieke toestemming om de medewerkers van de FIOD te filmen tijdens een grootschalig fraudeonderzoek.

#13 Four Hours at the Capitol

Jamie Roberts, VPRO (NPO Plus)

Op 6 januari 2021 vond in Washington de bestorming van het Capitool plaats, waar op dat moment door het congres vergaderd werd. 15.000 relschoppers wisten binnen te dringen. Demonstranten, politieagenten, leden van het Amerikaanse Congres en de Senaat delen hun ervaringen, vaak voor het eerst.

#12 Liefsteling

Eva van Barneveld, KRO-NCRV

Geliefden Hetty (76) en Jeanne (91) zijn vastbesloten ‘te genieten tot het gaatje’. Maar Jeannes dementie wordt erger, en dat zet hun geluk onder druk. Een intiem portret van ware liefde gebaseerd op eerlijkheid, tederheid en een verlangen naar pure vreugde.

#11 Voorgoed samen

Nousjka Thomas, KRO-NCRV

Loes (88) en Monique (74) houden al een halve eeuw zielsveel van elkaar. Maar sinds de dementie van Monique en de spierziekte van Loes zijn ze meer dan ooit afhankelijk van de ander. Ze willen niet ondraaglijk lijden en besluiten tot gezamenlijke euthanasie.

#10 At the Feet of my Mother

Vincent Sparreboom, Makers van Morgen

Luciën gaat in een familieopstelling de confrontatie aan met onveilige jeugd en we reizen met hem mee langs onmacht, woede en verdriet. Gaandeweg ontstaat een intiem beeld van parentificatie.

#9 Dodelijke zorg

Wilfried Koomen, KRO-NCRV

Volgens artsen sterven er in Nederlandse ziekenhuizen ieder jaar mogelijk honderden patiënten door falende software. Waarom nemen softwareleveranciers meldingen van sterfgevallen niet serieus?

#8 Eindeloos gepest

Robin Boudestein, KRO-NCRV

Toont het verhaal van Maryanak, die niet meer verder wilde leven. Het pestleed werd voor haar ondragelijk.

#7 Dertien dagen

Gijs Haak, BNNVARA

'Tevreden overleden' wil Floor Haak (86) op zijn rouwkaart. Hij stopt met eten en drinken en beleeft samen met zijn zoons, die bij hem intrekken, de laatste dertien dagen van zijn leven.

#6 Koning op de Dam

Sarah Vos en Sander Snoep, BNNVARA

Alles wat horecatycoon Won Yip aanraakt, lijkt in goud te veranderen. Maar in dit openhartig portret toont hij dat er ook een schaduwzijde zit aan het leven in weelde als Chinese migrantenzoon.

#5 Overgave

Marijn Frank, NTR

Regisseur Marijn Frank verloor haar hartsvriendin Annemarie en heeft het moeilijk om daarna de draad van het leven weer op te pakken. Ze erfde de hardloopkleren van Annemarie en bereidt zich met hulp van trainer en coach Hesdy voor op de marathon van Berlijn.

#4 Door de bomen

Marlies Smeenge, NTR

Documentaire waarin de hoogbegaafde scholier Tim wordt gevolgd. Tim stuit ondanks zijn extreme slimheid op grote problemen. Of zijn die daar misschien juist aan te wijten?

#3 De blauwe familie

Maria Mok en Meral Uslu, KRO-NCRV

Politiemensen die melding maken van racisme en discriminatie zien weinig verandering op de werkvloer. Slachtoffers worden weggepest, weggepromoveerd of ontslagen. Inclusiviteit wordt door de korpsleiding met de mond beleden, maar de praktijk is anders.

#2 Schijnstudent

Leon Veenendaal, BNNVARA

Rachel onderzoekt waarom haar studerende zus uit haar ogenschijnlijk zo perfecte leven stapte. Hoe accepteer je de dood van een geliefde, als zoveel vragen onbeantwoord blijven?

#1 OMARI; geen gezeik

Wouter Vogel, BNNVARA

Nederlands allereerste YouTube-ster met Marokkaans bloed, Selma Omari, droomt van het bouwen van haar eigen imperium. In hoeverre lukt het haar om zichzelf staande te houden in haar weg naar succes?

↓ best bekeken series

Who is Ghislaine Maxwell?

Erica Gornall, BNNVARA (NPO Plus)

Wie is Ghislaine Maxwell? Bekenden vertellen over haar jeugd, haar relatie met Jeffrey Epstein en haar plek in de high society. En de overlevers verduidelijken haar rol in het seksuele misbruik.

Boven water

Veerle Neger & Daniël Aiss, BNNVARA

Het familiebedrijf, de ruggengraat van onze economie, staat onder druk. Een zeldzaam openhartig en oprecht beeld over de ongekende strijd die deze families moeten voeren om te overleven.

Chernobyl: The New Evidence

Andy Webb, VPRO (NPO Plus)

Op 26 april 1986 explodeerde reactor 4 van de kerncentrale van Tsjernobyl, waarbij veel radioactieve neerslag in de atmosfeer vrijkwam. Via KGB-documenten laat dit tweeluik zien hoe de KGB zich ernstig zorgen maakte en welke offers de Sovjetleiders wilden brengen om het verhaal stil te houden.

In het brein van de bedrieger

Daniel Nogueira, Flynn von Kleist en Robert Oey, KRO-NCRV

Internationale meesteroplichters worden ontleed door een team van experts. Wat maakt hen zo succesvol? Is het hebzucht, een extra zintuig, pure overtuigingskracht? We denken allemaal dat wij er niet in zullen trappen, maar oplichters hebben een neus voor onze zwakke plekken.

Louis

Geertjan Lassche, MAX

Hij is één van de beste voetbaltrainers die ons land ooit gekend heeft én de man over wie iedereen een mening heeft. In de film Louis schetst filmmaker Geertjan Lassche een uniek portret van Louis van Gaal. Hij blikt terug op hoogte- en dieptepunten in zijn kleurrijke leven.

Hitler en de macht van het beeld

Mélinde Kassens, NOS

Driedelige documentaireserie over hoe beeld een cruciale rol speelde bij de ontwikkeling van de onbeduidende Oostenrijkse korporaal Adolf Hitler tot de onbetwiste Duitse Führer die de wereld in brand zette.

De gouden lichting

Ellen Vloet, VPRO

Driedelige documentaireserie die aan de hand van interviews en archiefmateriaal blootlegt hoe de topturnsters Renske Endel, Suzanne Harmes, Gabriëlla Wammes en Verona van de Leur jarenlang in de machtsgreep waren van hun coaches die systematisch hun grenzen overschreden.

Mijn vader de gelukszoeker

Roozbeh Kaboly, VPRO

Alice Moussaïd, de vader van Nadia Moussaïd, reisde als 17-jarige vanuit Marokko naar Europa. Toeval, tegenslag, geluk en doorzettingsvermogen bepaalden zijn lot én daarmee de roots van Nadia. In de driedelige serie Mijn vader de gelukszoeker reizen vader en dochter terug naar Marokko via de route van toen.

Een porseleinen huwelijk

Hans Hermans en Martin Maat, BNNVARA

Op 2 februari 2002 trouwden kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. In de documentaireserie 'Een Porseleinen Huwelijk' wordt aan de hand van niet eerder openbaar gemaakte documenten en gesprekken met direct betrokkenen een onthullende reconstructie gemaakt van de aanloop naar de koninklijke bruiloft.

Dilemma's van dokters: wie krijgt een kind?

Els van Driel en Miranda Grit, KRO-NCRV

Wie mag een kind? En wie beslist dat eigenlijk? In deze driedelige documentaireserie worden zowel de personen met een grensverleggende kinderwens als hun artsen gevolgd.

Nieuwsbrief: 2Doc Weekly

Wil je niet langer wachten op de tv-uitzending om een documentaire te kijken? Meld je nu aan voor de 2Doc Weekly met curator Helmut Boeijen en kijk documentaires exclusief vooruit.