Maatjes voor het leven of vechten als kat en hond; het kan verkeren in een huwelijk. Hoe dan ook levert het keer op keer weer boeiend materiaal op voor documentaires. In dit tiplijstje zie je mensen die al bijna een leven lang van elkaar houden, door opportunisme elkaar vinden of simpelweg tot elkaar zijn verdoemd.

With or Without You

Al meer dan 45 jaar leven de Koreaanse Maggi (88) en Chunhee (70) samen. Chunhee was 24 toen zij als tweede vrouw bij Maggi en haar man in huis werd genomen. Ze moest zonen voortbrengen die Maggi verloren had om daarmee de eer van de familie te redden. In 'With or Without You' ontvouwt zich de bijzondere symbiose tussen de twee vrouwen. Aan elkaar geven zij de liefde en compassie, die de maatschappij hen niet kan geven.

Regisseur: Hyuckjee Park
Omroep: Boeddhistische Blik

Akrams bruiloft

Akram beweegt zich op een plank met wieltjes voort door de chaotische straten van de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Hij verloor zijn benen in een ongeluk. Hierdoor kwam hij in een diepe depressie, maar het leven lacht hem nu weer toe: hij gaat trouwen!

Regie: Saleh Maglam
Omroep: HUMAN

Tot de dood ons scheidt

‘Tot de dood ons scheidt’, dat is wat Marga en Mat, Gerda en Bennie elkaar beloofden. Na bijna veertig jaar huwelijk en een gedeeld leven met kinderen en kleinkinderen, besluiten ze alsnog uit elkaar te gaan. In de spreekkamer van de mediator regelen ze hun scheiding.

Regisseur Niels van Koevorden toont het proces van echtscheiden zonder enige opsmuk. Zijn dwingende kader, waarbij de stellen de kijker recht in de ogen kijken, legt op weinig verhullende wijze de pijn van scheiden bloot.

Regie: Niels van Koevorden
Omroep: KRO-NCRV

Parts of a Family

Bitterzoet en universeel liefdesverhaal gesitueerd in Mexico. Diego Gutierrez portretteert zijn ouders Gonzalo en Gina in de herfst van hun leven. Wat blijft er over als de passie langzaam is weggeëbd, de kinderen zijn uitgevlogen en de jaren geruisloos zijn verstreken?

Regie: Diego Guiterrez
Omroep: VPRO

 

Tussen mensen

Anja en Chris zijn al 35 jaar getrouwd. De een wil door de ander gezien worden en voelt zich afgewezen, terwijl die ander zich van geen kwaad bewust is: ieder beleeft zo zijn eigen werkelijkheid. Maar in de stoel van de therapeut, weg van de dagelijkse beslommeringen, is het de de dynamiek die opvalt. Tussen contact zoeken en afstoten, actie en reactie: hoe feller de een wordt, des te meer trekt de ander zich terug. Tot ze elkaar niet meer bereiken.

Regie: Maasja Ooms
Omroep: VPRO

De liefde is alles, hè

Achtenzestig jaar samen, zonder ooit een dag gescheiden te zijn. De intense verbondenheid van Joop en Janny wordt zichtbaar tijdens hun dagelijkse bezigheden, maar ook als zij praten over het geloof, hun liefde, dementie en de naderende dood. De 2Doc Talent-docu De liefde is alles, hè is een intiem portret gemaakt door hun kleindochter Carilijne Pieters. In dit interview vertelt zij over het maakproces en over haar grootouders.

Regie: Carilijne Pieters

Levenslang: scènes uit een huwelijk

Louis Hagemann werd in 2005 tot levenslang veroordeeld. In 2008 trouwt hij in de gevangenis met Jacqueline. Samen leven zij ieder apart hun leven, hij binnen en zij buiten. Hoe houden zij zichzelf en elkaar staande in deze ogenschijnlijk perspectiefloze situatie?

Regie: Carin Goeijers
Omroep: HUMAN

 

Niet zonder jou

Niet zonder jou is een intiem en ontroerend portret van een bejaard echtpaar, Ger Lataster en Hermine van Hall, gefilmd door hun zoon en schoondochter. Van zeer dichtbij toont de documentaire hoe kunstschilder Ger en fotografe Hermine met de beperkingen omgaan die ouderdom en ziekte met zich meebrengen.

Alles wat in hun leven vanzelfsprekend was begint uit elkaar te vallen. Door Gers doofheid en Hermine’s dementie stapelen de misverstanden zich op en neemt hun vertwijfeling toe. Maar in tuinieren en vooral in kunst vinden ze nog steeds een bron van geluk en troost.

Regie: Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster
Omroep: HUMAN

Alles is mogelijk

De tachtigjarige Teresa reist graag. Schijnbaar zonder plan of route trekt ze vanuit haar dorp in Polen liftend Europa in en ontmoet zo uiteenlopende mensen in verschillende culturen.

Maar dit ongewone reizen is niet de reden waarom de camera deze levenslustige vrouw volgt; het is te pijnlijk en daarom legt ze het ook niet zelf uit. Haar man vertelt wat haar het huis uit heeft gedreven, terwijl de beelden van haar ontmoetingen in den vreemde worden afgewisseld met haar bestaan thuis. Zo legt de film behalve een tragedie ook de anatomie van een ongebruikelijk huwelijk bloot.

Regie: Lidia Duda
Omroep: EO

Punt uit

Michael Hellgardt wordt verscheurd tussen zijn wil om te leven en zijn wens om zijn lijden te beëindigen. Met dat dilemma, met die strijd, maar ook met humor volgt documentairemaakster Rosemarie Blank haar levensgezel Michael Hellgardt van zeer nabij. In cinematografisch fascinerende scènes waarin ze samen het leven weten te raken in zijn meest naakte en pure vorm. Een hommage aan de man die tot zijn einde voor zijn leven blijft vechten, tot zijn laatste levensadem.

Kijk hier ook het interview met regisseur Rosemarie Blank.

Regie: Rosemarie Blank
Productie: Doc.Eye Film in coproductie met onder andere VPRO

Afrikaanse bruid

De Belgische Gilbert gaat van vrouw naar vrouw in Kenia. In het begin is hij idolaat van ze, maar steeds slaat de sfeer om. Vooroordelen en cultuurverschillen staan gezonde relaties in de weg. En wat zijn de ware motieven van Gilbert? Is het echte liefde die hij voor zijn Afrikaanse vriendinnen voelt?

Waarom Roy Dames en Jos Driessen deze film wilden maken, lees je hier.

Regie: Roy Dames & Jos Driessen
Omroep: BNNVARA

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl