Je bent jong en je hebt een documentaire(plan)

Ben je een jonge maker en heb je een steengoed documentaireplan? Of heb je zojuist een film gemaakt die je graag met de rest van Nederland wilt delen? Dat gevoel kennen we bij 2Doc maar al te goed. Om jou als aanstormende maker te helpen bij het uitwerken van je plan of het distribueren van je film, verzamelden we enkele tips. In deel één lees je wat je kunt doen als je enkel een plan hebt, in deel twee lees je waar je je afgeronde documentaire heen kunt sturen.

Deel 1: Het plan

Wanneer je een documentaireplan hebt, zijn er verschillende partijen die je kunnen helpen bij het uitwerken en verbeteren van dit plan. Waar je kunt aankloppen, is afhankelijk van je ervaring. Als je een AV-opleiding hebt afgerond of eerder al één of meerdere korte films hebt gemaakt, kun je aankloppen bij Teledoc Campus, IDFAcademy & NPO-Fonds workshop, de IDFA Kids & Docs Workshop, maar ook bij VPRO Dorst en 3Lab. Bij VPRO Dorst en 3Lab kun je ook terecht als je een echte beginner bent op het gebied van films maken.

Heb je nooit eerder een film gemaakt? Kijk dan hier:

 • VPRO Dorst: Dorst is het audiovisuele lab voor vernieuwing bij de VPRO. Hier ontwikkelen getalenteerde jonge makers en journalisten van tussen de 20 en 34 jaar programma’s, formats en zichzelf. Dorst biedt makers en journalisten de ruimte om te experimenteren, ondersteuning van ervaren VPRO’ers en een publiek voor de uiteindelijke productie. Vanwege het beperkte budget van Dorst doe je er verstandig aan om geen plannen voor al te grote projecten in te dienen.
 • 3Lab: 3LAB zoekt jonge ambitieuze makers tussen de 18 en 35 jaar die hun ideeën in de praktijk willen brengen. Behalve documentaire-ideeën kun je hier ook terecht met plannen voor (interactieve) films, webseries, journalistieke programma’s, quizen of talkshows. Zolang het vernieuwend is, hoort 3Lab graag van je!

Heb je een AV-opleiding afgerond of al films gemaakt? Dan is dit misschien iets voor jou:

 • Teledoc Campus: Teledoc Campus is een samenwerkingsproject van NPO, CoBO, NPO-Fonds en het Nederlands Filmfonds. Hier krijgen jonge makers de kans om een filmplan uit te werken voor een film van 25 minuten. 
 • IDFA Kids & Docs Workshop: IDFA, Cinekid en het NPO-Fonds organiseren jaarlijks een Kids & Docs Workshop waarbij aanstormende filmtalenten een plan ontwikkelen voor een jeugddocumentaire van 15 minuten.
 • IDFAcademy & NPO-Fonds workshop: binnen deze workshop ontwikkelen zes jonge makers een documentaireplan voor een film van vijftig tot zestig minuten.
 • De Locker: binnen dit project van Human en 3Lab vertellen jongeren in een productie van vijf minuten over hun leven en hun dilemma’s.
 • VPRO Dorst & 3Lab

Deel 2: Het eindproduct

Omroepen zijn vrijwel altijd al in het maakproces betrokken bij de productie dus als je in aanmerking wilt komen voor 2Doc, moet je op tijd bij hen aankloppen. Als je geesteskind al afgerond is, wordt hij in principe niet meer in 2Doc uitgezonden. Er zijn wel andere wegen die je kunt bewandelen, bijvoorbeeld:

Makers van Morgen. Met afgeronde documentaires ben je bij ons aan het juiste adres! Als wij je film selecteren, wordt hij ook op themakanaal NPO Cultura vertoond. We stellen geen eisen aan de lengte of de vorm en kijken geïnteresseerd, maar kritisch naar elke film die ons wordt toegestuurd. Hoe selecteren we deze films?

 • Bedoeïenen in Marokko en Braziliaanse favelamuziek, maar ook de magie van jong zijn en de impact van een goede docent, zijn vorig jaar voorbijgekomen in Makers van Morgen. Voor Makers van Morgen selecteren we films over zeer diverse onderwerpen, die met elkaar gemeen hebben dat ze een verrassend perspectief bieden op interessante of actuele thema’s uit binnen- en buitenland.
 • Actualiteit is tegelijkertijd geen vereiste voor Makers van Morgen. We kijken ook uit naar inspirerende portretten en kleine verhalen die de kijker raken. Behalve het onderwerp, worden we ook gelukkig van originele en creatieve filmvormen.
 • Aan lengte stellen we geen eisen. Wel vinden we het erg zonde als een film te lang duurt. Een documentaire moet zeker online van het begin tot het einde je aandacht vasthouden.
 • De kwaliteit van Makers van Morgen willen we natuurlijk hoog houden. Tegelijkertijd is het zo dat Makers van Morgen een slot is voor jonge regisseurs die met weinig budget toffe films maken: we zoeken mooie films, maar ze hoeven nog niet perfect te zijn.

3Lab. Waar we bij Makers van Morgen enkel documentaires selecteren, selecteert 3Lab ook fictiefilms. Daarnaast kun je bij 3Lab vernieuwende formats indienen die gericht zijn op jongeren tussen de 18 en 35 jaar.

Ben je op deze pagina omdat je een 2Doc, 3Doc of Uur van de Wolf wilt maken?

Leuk! Om een documentaire voor het zogeheten open net te maken, moet je al eerder films hebben gemaakt die zijn uitgezonden op televisie. Wanneer je al een documentaire-portfolio hebt opgebouwd, kun je met je plan aankloppen bij een productiemaatschappij of een omroep. Zoek een productiehuis via http://documentaireproducenten.nl/ of neem contact op met een passende omroep over je plan. Bedenk goed bij welke omroep jouw film het beste zou passen. Een documentaire over religie of mensenrechten past bijvoorbeeld goed bij de EO, een experimenteel plan is weer meer geschikt voor VPRO. Welke omroepen kun je benaderen en hoe profileren zij zich? Lees verder via onderstaande link.