Je bent afgestudeerd of een autodidact die overloopt van de ideeën voor documentaires. Maar waar kun je nou terecht met jouw documentaireplan? 2Doc zet de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Wanneer je een documentaireplan hebt, zijn er verschillende partijen die je kunnen helpen bij het uitwerken en verbeteren van dit plan. Waar je kunt aankloppen, is afhankelijk van je ervaring. Als je een AV-opleiding hebt afgerond of eerder al één of meerdere korte films hebt gemaakt, kun je aankloppen op verschillende plekken.

Hieronder hebben we de verschillende opties, gelinkt aan ervaring, op een rij gezet!

 

Ik heb nog nooit een film gemaakt

 • VPRO Dorst: Dorst is het audiovisuele lab voor vernieuwing bij de VPRO. Hier ontwikkelen getalenteerde jonge makers en journalisten van tussen de 20 en 34 jaar programma’s, formats en zichzelf. Dorst biedt makers en journalisten de ruimte om te experimenteren, ondersteuning van ervaren VPRO’ers en een publiek voor de uiteindelijke productie. Vanwege het beperkte budget van Dorst doe je er verstandig aan om geen plannen voor al te grote projecten in te dienen.
   
 • 3LAB: 3LAB zoekt jonge ambitieuze makers tussen de 18 en 35 jaar die hun ideeën in de praktijk willen brengen. Behalve documentaire-ideeën kun je hier ook terecht met plannen voor (interactieve) films, webseries, journalistieke programma’s, quizen of talkshows. Zolang het vernieuwend is, hoort 3Lab graag van je!

Ik heb films gemaakt en/of een AV-opleiding afgerond

 • Teledoc Campus: Teledoc Campus is een samenwerkingsproject van NPO, CoBO, NPO-Fonds en het Nederlands Filmfonds. Hier krijgen jonge makers de kans om een filmplan uit te werken voor een film van 25 minuten. 
   
 • IDFA Kids & Docs Workshop: IDFA, Cinekid en het NPO-Fonds organiseren jaarlijks een Kids & Docs Workshop waarbij aanstormende filmtalenten een plan ontwikkelen voor een jeugddocumentaire van 15 minuten.
   
 • IDFAcademy & NPO-fonds workshop: binnen deze workshop ontwikkelen zes jonge makers een documentaireplan voor een film van vijftig tot zestig minuten.
   
 • De Locker: binnen dit project van Human en 3Lab vertellen jongeren in een productie van vijf minuten over hun leven en hun dilemma’s.
   
 • VPRO Dorst & 3LAB

Een 2Doc, 3Doc of Uur van de Wolf maken?

Leuk! Om een documentaire voor het zogeheten open net te maken, moet je al eerder films hebben gemaakt die zijn uitgezonden op televisie. Wanneer je al een documentaire-portfolio hebt opgebouwd, kun je met je plan aankloppen bij een productiemaatschappij of een omroep. Zoek een productiehuis via documentaireproducenten.nl of neem contact op met een passende omroep over je plan.

Bedenk goed bij welke omroep jouw film het beste zou passen. Een documentaire over religie of mensenrechten past bijvoorbeeld goed bij de EO, een experimenteel plan is weer meer geschikt voor VPRO. Welke omroepen kun je benaderen en hoe profileren zij zich? Lees verder via onderstaande link.