IDFA en Movies that Matter presenteren op zondag 23 november de Movies that Matter dag, waarin documentaires over mensenrechten centraal staan. Op het programma staan The Look of Silence van Joshua Oppenheimer, Those Who Said No van Nima Sarvestani, We Come as Friends van Hubert Sauper en Uyghers, Prisoners of the Absurd van Patricio Henriquez. NPO Doc recenseerde deze films.

The Look of Silence

Liet regisseur Joshua Oppenheimer in zijn veelgeprezen documentaire The Act of Killing (2012) de daders van de grootste genocide in Indonesië aan het woord, in The Look of Silence filmt hij de gebeurtenissen vanuit het perspectief van de familie van een van hun slachtoffers. The Look of Silence maakt diepe indruk. Het onvoorstelbare leed dat zoveel onschuldige mensen is aangedaan, wordt letterlijk voelbaar.

Uyghurs, Prisoners of the Absurd

Wat heeft een moslimminderheid in Oost-China te maken met de oorlog in Afghanistan? Niet veel, zou je denken. En dat is ook zo. Tot enkele willekeurige leden van deze minderheid, de Oeigoeren, in Afghanistan en Pakistan worden opgepakt en als terroristen doorverkocht aan de Amerikanen. Ze belanden in Guantanamo Bay. Geen subtitel zou hun levensverhaal beter dekken dan ‘Prisoners of the Absurd’.

We Come As Friends

'We Come as Friends' is een overdonderend en beklemmend relaas van de neokoloniale exploitatie van Zuid-Soedan, vastgelegd door Hubert Sauper, regisseur van de IDFA-klassieker Darwin’s Nightmare.

Those Who Said No

Tussen 1980 en 1988 worden er in Iran duizenden politieke tegenstanders van Khomeini omgebracht. In oktober 2012 komt in Den Haag het Iran Tribunaal bijeen om de executies te onderzoeken. Een aantal zwaar mishandelde overlevenden van de dodencellen verzamelt jarenlang bewijsmateriaal tegen de verantwoordelijken.

Elke dinsdagavond: de Movies that Matter filmavond op NPO Doc