Inside IDFA (2)

Inside IDFA 2014 Deel 2

VPRO

Uitvoerig verslag van het International Documentary Film Festival Amsterdam. In drie afleveringen gaat presentatrice Daphne Bunskoek in gesprek met filmmakers en prominenten die in de schijnwerpers staan, tijdens de 27ste editie van het IDFA. Met de meest prikkelende, ontroerende en onthutsende documentaires van het afgelopen jaar.

Daphne Bunskoek praat met de gelauwerde documentairemaker Joshua Oppenheimer. Na zijn schokkende The Act of Killing waarin de moordenaars van meer dan een miljoen vermeende communisten, etnische Chinezen en intellectuelen aan het woord komen, is nu op IDFA The Look of Silence te zien. Hierin confronteert een jonge man de moordenaars met hun verschrikkelijke daden, waaronder de moord op zijn broer.

De Deense filmmaker Phie Ambo volgt in Good things await een 80-jarige boer die op biodynamische, antroposofische en spirituele wijze zijn land bewerkt. De koks van sterrenrestaurant Noma in Kopenhagen zijn vaste klanten, maar de officiële instanties houden hem nauwlettend in de gaten en zijn kritisch op zijn eigenwijze manier van landbouw bedrijven.

In de documentaire 1971 blikt documentairemaker Johanna Hamilton terug op een politieke rel in de VS in 1971. Een groep jonge idealisten breekt in bij de FBI en toont aan dat de geheime dienst zich niet alleen bezighoudt met de veiligheid van het land, maar ook veel onschuldige Amerikaanse burgers bespioneert. Journaliste Betty Medsger, dan werkzaam bij The Washington Post, publiceert de stukken. De film toont aan dat Edward Snowden niet de eerste was die de dubieuze werkwijze van geheime diensten aan de kaak stelt.