5 Idfa aanraders die nog niet zijn uitverkocht

Welke documentaires zijn de moeite waar en nog niet uitverkocht? We geven je vijf tips.

Uyghurs, Prisoners of the Absurd

Wat heeft een moslimminderheid in Oost-China te maken met de oorlog in Afghanistan? Niet veel, zou je denken. En dat is ook zo. Tot enkele willekeurige leden van deze minderheid, de Oeigoeren, in Afghanistan en Pakistan worden opgepakt en als terroristen doorverkocht aan de Amerikanen. Ze belanden in Guantanamo Bay. Geen subtitel zou hun levensverhaal beter dekken dan ‘Prisoners of the Absurd’.

Keep on Keepin' on

Clark Terry (1920) behoort tot de grootste trompettisten uit de jazztraditie. Van jongs af aan wil hij de beste te zijn, maar uiteindelijk maakt deze ambitie plaats voor een nieuwe droom: het opleiden van jonge muzikanten. Hieruit ontstaat een bijzondere vriendschap met de jonge, blinde pianovirtuoos Justin Kauflin. 

Democrats

Zimbabwe lijkt maar niet van dictator Robert Mugabe en zijn partij ZANU-PF af te komen. De film Democrats begint in 2008. De roep om verandering is groot en de Democratische partij MDC-T loopt ver voor in de peilingen. Als Mugabe’s troepen de oppositie met geweld neerslaat, grijpt de internationale gemeenschap in. Ze dwingt beide partijen tot het schrijven van een gezamenlijke democratische constitutie. Daarmee zal Mugabe minder uitvoerende macht krijgen.

My Beautiful Broken Brain

Hoe ziet je wereld eruit als je een intracerebraal hematoom hebt overleefd? De 34-jarige Lotje Sodderland kreeg een hersenbloeding. In My Beautiful Broken Brain toont ze hoe haar wereld er sindsdien uitziet. 

The Queen of Silence

Het leven in een illegaal Pools zigeunerkamp bij Wrocław is schraal, grijs en koud. Al helemaal wanneer je een doofstom meisje van 10 bent. Maar Denisa heeft zo haar eigen manier gevonden om daarmee om te gaan.