VPRO, 2011

VPRO Special: IDFA 3D, Steve James

VPRO

Specials over het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam. Gesprekken met drie documentairemakers over hun werk en leven. In de derde aflevering gaat Daphne Bunskoek in gesprek met de Amerikaanse filmmaker Steve James.

James’ werk kenmerkt zich door de lange en intensieve periodes waarin hij met zijn hoofdpersonen optrekt. In zijn beroemdste documentaire Hoop Dreams bijvoorbeeld volgt hij vijf jaar lang twee zwarte basketbaltalenten op hun (vergeefse) weg naar de top. In zijn film Steve ontfermt hij zich over een jeugdvriend die aan lager wal is geraakt. En in zijn nieuwste film The Interrupters portretteert hij de organisatie CeaseFire die het geweld in de achterbuurten van Chicago probeert terug te dringen. James staat bekend om zijn grote maatschappelijke betrokkenheid. Al zijn documentaires zijn te zien op het IDFA.

Deze aflevering staat vanaf zaterdag 26 november hier online.

IDFA 3D

Behalve over hun eigen werk vertellen de documentairemakers wie hun inspiratiebronnen zijn. Hun favoriete filmfragmenten worden vertoond en van commentaar voorzien. De gesprekken worden afgewisseld met reportages met andere filmmakers die te gast zijn op het IDFA.

Presentatie: Daphne Bunskoek.

Uitzending:

vr 25 nov 2011 - ned 2 - 23.10 uur