VPRO, 2011

VPRO Special: IDFA 3D, Jiska Rickels

VPRO

Specials over het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam. Gesprekken met drie documentairemakers over hun werk en leven. De Nederlandse documentairemaker Jiska Rickels is hoofdgast.

Haar film El Sonido del Bandoneon opent op 18 november het Nederlandse programma van het IDFA, in aanwezigheid van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. De film is een portret over de bandoneon die in Argentinië steeds schaarser wordt.

Eerder maakte Rickels de veelgeprezen documentaire 4 Elements, die in 2006 de openingsfilm was van het IDFA. Rickels probeert zich als documentairemaker te verplaatsen in de geest van de mensen die ze filmt. Zodat de toeschouwer meevoelt met de hoofdpersonen. In haar films speelt geluid minstens zo'n belangrijke rol als het beeld.

IDFA 3D

Behalve over hun eigen werk vertellen de documentairemakers wie hun inspiratiebronnen zijn. Hun favoriete filmfragmenten worden vertoond en van commentaar voorzien. De gesprekken worden afgewisseld met reportages met andere filmmakers die te gast zijn op het IDFA.

Presentatie: Daphne Bunskoek.

Uitzending:

vr 18 nov 2011 - ned 2 - 22.50 uur