Tijdens de prijsuitreiking van de 32e editie van het festival in EYE Film Institute in Amsterdam zijn de winnaars bekendgemaakt van de prijzen in de IDFA competitieprogramma's. Bekijk hier welke documentaires in de prijzen zijn gevallen!

2Doc IDFA Award for Best Dutch Documentary

Winnaar: Sidik en de Panter

In het ruige berglandschap van Koerdisch Noord-Irak woont de Perzische panter. Tenminste, daar is Sidik van overtuigd. Uitgerust met verrekijker en wandelstok trekt hij als een pelgrim door de heuvels en speurt hij al vijfentwintig jaar naar eventuele bewijzen voor de aanwezigheid van deze luipaardachtige.

Regie: Reber Dosky

Speciale vermelding: Rotjochies

Nederlandse ontspoorde pubers krijgen op het afgelegen Franse platteland, met hulp van een no-nonsense jeugdhulpverlener, een laatste kans om hun tegendraadse gedrag te verbeteren. Wat gaat er schuil achter de overlevingsstrategieën van deze soms onverschillige en vooral boze jongens?

Regie: Maasja Ooms

IDFA Award Best Feature-Length Documentary

Winnaar: In a Whisper

'In a Whisper' is een documentaire in videobrieven tussen twee hartsvriendinnen die elkaar uit het oog verliezen nadat ze hun vaderland zijn ontvlucht, weg van de malaise en censuur.  

Regie: Heidi Hassan, Patricia Pérez Fernández

Winnaar Best Directing: Sunless Shadows

In een Iraanse jeugdgevangenis zit een groep minderjarige meisjes hun straf uit voor een zware misdaad. De bijzondere band die de filmmaker met hen opbouwde, is voelbaar in observaties van openhartige onderlinge gesprekken en privé-momenten waarin ze vertellen over de gevolgen van hun daad.

Regie: Mehrdad Oskouei

Winnaar Best Editing & Best Cinematography: Rotjochies

De Award for Best Editing is gewonnen door Sander Vos. De Award for Best Cinematography ging naar filmmaker Maasja Ooms, voor het rigoureuze camerawerk dat de innerlijke transformaties van de personages weet te vatten.

IDFA DocLab Award

Victoria Mapplebeck won de IDFA DocLab Award for Digital Storytelling met The Waiting Room VR. De Special Jury Award for Creative Technology ging naar Francesca Panetta voor In Event of Moon Disaster.