IDFA is in volle gang, maar je hoeft niet alleen in een bioscoopzaal te zitten om het festival mee te maken. In Tolhuistuin, EYE, Artis en de Amstelpassage van Amsterdam Centraal (Lil’ Amsterdam) vind je DocLab; het platform voor interactieve documentaires en nieuwe manieren van verhalen vertellen. Hier kun je jezelf onderdompelen in non-fictieverhalen en je laten inspireren. Maar wat móet je nu hebben gezien? 2Doc geeft je zeven tips.

Ayahuasca: The Shamanic Exhibition

Door Jan Kounen

Een Ayahuasca-trip: veel van ons zijn weleens benieuwd geweest hoe dit zou zijn, maar hebben er het lef/de tijd/de zin niet voor gehad. Pak dan nu je kans en ga naar Ayahuasca: The Shamanic Exhibition in het Eye (een andere variant is te vinden in het Artis Planeterium). Zo'n 15 à 20 minuten zit je in een Ayahuasca-trip - afhankelijk van de weg die jij intuïtief kiest, je krijgt dus geen menu-opties om je weg te bepalen.
De 3D-visuals van deze VR-experience zijn ontzettend goed, wat de reis in het onderbewuste nog realistischer, magischer en soms ook angstaanjagender maakt. Een ervaring die je zeker mee wilt maken dit IDFA. Online zijn de tickets uitverkocht, maar er komt misschien een wachtlijst (houd onze socials hiervoor in de gaten) en anders kun je rond mei volgend jaar het nog eens proberen want dan komt de experience naar een museum in Nederland.

Rozsypne

Door Nienke Huitenga-Broeren en Lisa Weeda

Zet de Virtual Reality-bril op en ervaar de MH-17-ramp in 2014 vanuit het perspectief van een lokale, Oekraïense vrouw. Het verhaal speelt zich af in een veld met prachtige, helgele zonnebloemen. Een setting die in sterk contrast staat met de ramp die er zal plaatsvinden. Je maakt het dan ook meer en passant mee, waardoor het juist nog realistischer voelt.
Het leuke aan dit project is dat je niet op een stoel zit, maar kunt rondlopen in een ruimte. Je kunt het huis van de Oekraïense vrouw verkennen en haar volgen terwijl ze je door het verhaal loodst.
Het voelt soms zo echt – ondanks dat de graphics overduidelijk 3D zijn – dat je een zonnebloem uit je gezicht wil duwen of op zij wilt springen voor de vrouw als ze recht op je af komt lopen. Rozsypne is te vinden in Tolhuistuin. De toegang is gratis je hoeft hier alleen even een tijd te reserveren.

Through the Wardrobe

Door Rob Eagle

Through the Wardrobe is een augmented reality project, dus in plaats van dat er een compleet nieuwe ruimte in je bril wordt geprojecteerd, worden er visuals aan de “echte” omgeving toegevoegd. De ruimte die Rob Eagle heeft gemaakt is heel “Instagrammable” door de zachte neonverlichting, maar gaat wel degelijk over iets wezenlijks.
Bij de ingang mag je een kledingstuk uitkiezen dat er voor jou uitspringt, dit trek je vervolgens aan en dan betreed je de slaapkamer die Eagle heeft gebouwd in de Amstelpassage. Hier scan je met je augmented reality-bril het label aan de hanger en dan word je meegenomen door de eigenaar van het kledingstuk. Alle personages – vier in totaal – identificeren zich als non-binair en gaan je vertellen wat kleding en non-binair zijn voor hen betekent. Het is een hele toegankelijke, leuke manier om in contact te komen met andere mensen die misschien wel of juist niet op jou lijken. Eagle: ‘Dit project gaat over hoe je jezelf goed kunt voelen over je lijf ondanks dat de wereld je er ongemakkelijk over laat voelen.’ Through the Wardrobe vind je in de Amstelpassage. Ook deze is gratis, maar je moet wel even een tijdslot reserveren.

Common Ground

Door Darren Emerson

Gentrificatie is een wereldwijd probleem, zoals ook in de documentaire Push (ook op IDFA) te zien is. Maar het virtual reality-project Common Ground geeft hier weer een andere draai aan. Met dat je de bril opzet word je in Aylesbury Estate in het Zuiden van Londen gedropt. Vergelijkbaar met De Bijlmer, gebouwd in de jaren ’60 als voorbeeld van moderniteit maar uiteindelijk een gebied geworden waar criminaliteit en junkies hoogtij vierden. Maar ook een plek waar de sociale cohesie groot en een woning betaalbaar was.
Inmiddels slaat gentrificatie toe en moeten de laatste bewoners hun woning verlaten zodat de wijk plaats kan maken voor luxeappartementen. In Common Ground vertellen bewoners over hun tijd daar en krijg je door 3D-modellen een blik in hoe hun buurt was. Dit project is te vinden in Tolhuistuin.

The Waiting Room VR

Door Victoria Mapplebeck

De meeste van ons kennen wel iemand die borstkanker heeft (gehad). Maar hoe het is om deze ziekte te hebben, weet je pas als je het zelf doormaakt. In The Waiting Room VR volg je Victoria Mapplebeck (ook de regisseur van dit project) terwijl haar borst wordt bestraald. Eigenlijk lig je samen met haar op de behandeltafel terwijl de VR-bril op je neus staat.
Ondertussen hoor je fragmenten van gesprekken met haar dokter, vrienden, familie en haar zoontje. Hierin schippert ze tussen het dagelijks leven en angst. Nog steeds licht deze VR-ervaring maar een tipje van de sluier op. Een ding dat voornamelijk duidelijk wordt, is hoe eenzaam het is om dit ziekteproces aan te moeten gaan. The Waiting Room VR vind je in Tolhuistuin.

Year of the Robot

Door Yves Gellie

Het is een bekend thema: wat gebeurt er als robots steeds intelligenter worden? Regisseur Yves Gellie experimenteert hier mee in zijn korte documentaire Year of the Robot. Twee jaar lang volgde hij dementerende ouderen en autistische jongeren terwijl ze in contact komen met een robot die met hen in gesprek gaat, spelletjes met hen doet en een les ochtendgymnastiek geeft.
Alles vindt plaats in een neutrale, esthetische ruimte in wijde shots. Hoewel de mensen in de documentaire vaak goed reageren op de robot ontstaat er ook een soort ongemakkelijkheid in de manier waarop de robot aandacht zoekt en soms opeist van de ander. Kortom: een documentaire die je aan het denken zet. Year of the Robot is te zien in Tolhuistuin. Deze kun je bekijken zonder tijdslot.

Fail in Love

Door Cécile Rousset and Romain Blanc-Tailleur

De geanimeerde docuseries Fail in Love is geen pionier in het veld, maar wel entertainend en grappig. In de afleveringen vertellen mensen over hun grootste dateblunders die ontstaan zijn vanuit een datingsapp zoals Tinder of Happn. Het bijzonderst zijn de animaties die heel organisch in elkaar overlopen en de verbeelding prikkelen. Leuk om even langs te lopen als je in Tolhuistuin bent!

Meer tips?

Wil je nog meer DocLab en IDFA-tips? Ga dan naar onze Instagrampagina @2doc.nl en check onze Stories. Elke dag geven we je nieuwe tips.