Documentairesite 2Doc.nl vertoont én biedt verdieping bij meer dan duizend bijzondere documentairefilms. Een selectie van films van de laatste IDFA-editie worden in 2016 en 2017 gepubliceerd op 2Doc.nl, met daarbij boeiende interviews en vlotte reports. Kijk online naar publieksfavorieten Life, Animated, Weiner, O.J., Made in America en De kinderen van juf Kiet.

De films die in 2017 op 2Doc.nl verschijnen

Amateurs in Space

Naar huidige maatstaven zou het Amerikaanse ruimtevaartprogramma Apollo zo’n honderd miljard dollar hebben gekost; op het hoogtepunt werkten er circa 400.000 mensen aan mee. De Deense vrienden Peter Madsen en Kristian von Bengtson dromen ervan om voor een fractie van dat bedrag en een minimaal aantal medewerkers een doe-het-zelf raket te bouwen en de eerste amateurvlucht in de ruimte te maken. Aan Madsen de eer om in de voetsporen van Neil Armstrong te treden. De slagingskans is vergelijkbaar met die van een amateurclub om de Champions League te winnen. Met behoorlijk wat technische kennis en een avontuurlijke geest start het tweetal de krankzinnige onderneming. Materiaal wordt gewoon bij de bouwmarkt gehaald en voor ingewikkelde problemen zijn er pragmatische oplossingen. Zes jaar lang volgt regisseur Max Kestner het proces van dichtbij en registreert hij hoe, tot ieders verbijstering, het tweetal, inmiddels geholpen door een groeiende groep enthousiaste collega-amateurs, werkelijk een functionerende raket weet te bouwen.

Ambulance

The Borneo Case

In 2000 maakte een Zweedse crew een film over de Zwitserse milieuactivist Bruno Manser; ze behoorden tot de laatste mensen die hem zagen voordat hij op 25 mei van dat jaar spoorloos verdween in de Maleisische deelstaat Sarawak. Met zijn beste vriend Mutang organiseerde hij bezettingen om de grootschalige houtkap tegen te houden. Jaren later blijkt Mutang na martelingen en gevangenisstraf naar Canada te zijn gevlucht. Hij volgt de ontwikkelingen in zijn geboortestreek op de voet via Radio Free Sarawak, een Londense zender die wordt bestierd door een Maleisische dj en een doortastende Britse journalist. Langzaam worden de filmmakers opnieuw de nog altijd urgente kwestie ingezogen

Che!

China's van Goghs

Zhao is één van de vele kunstenaars die in het Chinese dorp Dafen jaarlijks miljoenen kopieën van Westerse meesterwerken schilderen. Waar Van Gogh in zijn hele leven slechts één schilderij aan de markt wist te slijten, verkoopt Zhao duizenden van diens replica’s. Wanneer de jonge schilder in Amsterdam oog in oog komt te staan met de échte zonnebloemen, wordt Van Gogh voor hem veel meer dan enkel een inkomstenbron: zijn kunst en zijn leven motiveren de jonge schilder om zijn eigen dromen na te jagen.
China’s Van Goghs is een indrukwekkende reis die symbool staat voor de Chinese droom van de 21e eeuw: van ‘Made in China’ naar ‘Created in China’.

Dream Empire

In 'Dream Empire' huurt een Chinese bemiddelaar westerlingen in om vastgoed in China verkocht te krijgen. Ersin Kiris haalt regisseur David Borenstein op in zijn hotel en brengt hem met de metro naar de vertoning van zijn film in Tuschinski.

Forever Pure

How to Meet a Mermaid

Nadat haar broer niet terugkeert van een duikvakantie in Egypte maakt regisseur Coco Schrijber een essayistische documentaire over de schoonheid en de verwoestende kracht van de zee. Ersin Kiris begeleidt haar naar haar masterclass in Tuschinski.

Jesser and the Sugarcane

Life, Animated

Reporter Tessa Pope peilt samen met haar cameraman Roy van Egmond de stemming van het publiek bij de eerste vertoning van de documentaire 'Life, Animated'  van Roger Ross Williams.

De kinderen van juf Kiet

Regisseursechtpaar Petra en Peter Lataster maakten de documentaire 'De kinderen van Juf Kiet'. Een film over een zeer betrokken onderwijzeres op een basisschool met asielzoekerskinderen. Ersin Kiris haalt het echtpaar thuis op en brengt ze per tram naar de 2Doc Primeurs -dag in De Balie.

O.J. Made in America

O.J. - Made in America is een zevenëneenhalf uur durende documentaire over de bekende moordzaak rondom O.J. Simpson. Shay Kreuger vraagt het publiek en de makers waarom deze documentaire zo lang moet zijn en of het de lange zit waard is.

Verloop van jaren - Dichter bij Campert

Schrijver Remco Campert ziet zichzelf in de allereerste plaats als dichter, ook al is hij wellicht het meest bekend van zijn columns en verhalen en publieke optredens. Daarin heeft hij een zorgvuldig beeld van zichzelf geschapen als een charmant zondagskind dat bij iedereen geliefd is. Maar wie is hij echt? Een film over weemoed, vergankelijkheid en de naderende dood en de poëzie als levenselixer. 'Ik wil de dood voorblijven. Zolang ik schrijf leef ik.'

The Promise

A Quiet Place

Yannick & Soumia waren de winnaars van de allereerste 2Doc-date aller tijden. Zij gingen samen op de foto in de 2Doc- fotobooth en werden geselecteerd om naar de première van 'A Quiet Place' van Sjoerd Oostrik te gaan tijdens IDFA.

The Rolling Stones Olé Olé Olé

The Settlers

Shadow World

O.J. - Made in America is een zevenëneenhalf uur durende documentaire over de bekende moordzaak rondom O.J. Simpson. Shay Kreuger vraagt het publiek en de makers waarom deze documentaire zo lang moet zijn en of het de lange zit waard is.

Stranger in Paradise

2Doc Reporter Tessa Pope vraagt wat bezoekers van de openingsfilm 'Stranger in Paradise' van regisseur Guido Hendrikx vonden.

De openingsfilm van IDFA 2016, 'Stranger in paradise', handelt de over de machtsrelatie tussen Europa en de vluchtelingen. Daphne Bunskoek spreekt de maker, debutant Guido Hendrikx. Ersin Kiris gaat op stap met regisseuse Coco Schrijber, maakster van 'How to meet a mermaid'.

To Stay Alive - A Method

Weiner

De Amerikaanse politicus Anthony Weiner heeft torenhoge ambities en een verbijsterend gebrek aan zelfcontrole. Niet één, maar twee keer binnen korte tijd brengt hij zichzelf voor het oog van de gehele natie ten val. Ook zijn huwelijk met Huma Abedin, Hillary Clintons rechterhand, wankelt; pas recentelijk sneuvelde het definitief.
 

Waiting for Giraffes

In 'Waiting for Giraffes' gaat regisseur Marco de Stefanis in het Palestijnse dorp Qualquilya op zoek naar antwoord op de vraag wie er meer rechten hebben, de bewoners of de dierentuindieren. Ersin Kiris haalt samen met Marco de Stefanis Dr. Sami op van Schiphol.

Zaatari Djinn

Zero Days

RocknRollers

De documentaire 'Rocknrollertjes' won de prijs voor beste kinderdocumentaire op IDFA 2016. Ersin Kiris haalt regisseur Daan Bol thuis op en brengt hem op de fiets naar EYE.