Tijdens IDFA is de nationale en internationale documentairewereld voor even bijeen in Amsterdam. Voor NPO Doc een uitgelezen kans om met vermaarde buitenlandse regisseurs te praten over hun documentaires. Zo spreekt Sarina Vitta onder meer met Mor Loushy over haar documentaire ‘Censored Voices ’ en ontvangt Pieter van der Wielen de gebroeders Gertten over hun film ‘Becoming Zlatan’ over de Zweedse voetbalster Zlatan Ibrahimović.

Becoming Zlatan

Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah

The Mute's House

In Becoming Zlatan (Zweden, 2015) volgen we het aanstormende supertalent Zlatan Ibrahimović op zijn weg een wereldvoetballer te worden met alle strubbelingen van dien. De film beslaat de periode vanaf het moment dat hij zijn debuut maakt in het eerste elftal van Malmö FF tot het moment dat hij met zijn wereldgoal voor Ajax tegen NAC een miljoenentransfer naar Italië verdient. Pieter van der Wielen spreekt met de regisseurs Magnus en Fredrik Gertten, die door middel van deels door henzelf gedraaide archiefbeelden, een coming-of-age portret van de superster maakten.

 

In 1985 kwam de iconische, ruim negen uur durende documentaire ‘Shoah’ van de Franse filmmaker Claude Lanzmann uit. Hierin interviewt Lanzmann overlevenden en ooggetuigen van de holocaust maar ook voormalig kampbeulen en oud-SS-officiers. In Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah (VS, 2015) portretteert de Britse journalist Adam Benzine de negentigjarige documentairemaker en praat met hem over zijn levenswerk. Sarina Vitta spreekt met Adam Benzine over zijn documentaire en over de grote betekenis die de film ‘Shoah’ in zijn ogen nog steeds heeft.

Dit interview wordt nog ondertiteld...
Eva Cleven praat met de Israëlische regisseur Tamar Kay over de documentaire The Mute’s House (Israël, 2015), waarmee zij dit jaar afstudeerde aan de Sam Spiegel Film & Television School in Jerusalem. Zij laat zien hoe de achtjarige Palestijnse jongen Yousef en zijn dove moeder zich handhaven in een vervallen pand op Israëlisch grondgebied in Hebron.

Mr. Gaga

At Home in the World

Motley's Law

In de documentaire Mr. Gaga (Israël, 2015) schetsen regisseurs Tomer en Barak Heymann een portret van de Israëlische danser en choreograaf Ohad Naharin. Hij ontwikkelde een bewegingstaal die mensen in staat moet stellen beter inzicht te krijgen in hun eigen lichaam. Sarina Vitta spreekt met de Heymann broers over hun documentaire die tijdens IDFA te zien zal zijn.

In At Home in the World (Denemarken, 2015) volgt regisseur Andreas Koefoed vijf kinderen op een Deense basisschool die, in afwachting van hun asielprocedure, proberen te wennen in een nieuw land. Dana Linssen spreekt met de regisseur en met Dorte Ortved, de onderwijzeres van de basisschool.

 

In Motley’s Law (Denemarken, 2015) een portret van de dappere advocaat Kimberley Motley, die als enige buitenlander én als enige vrouw in het rechtssysteem van Afghanistan mag werken. Hoewel de corruptie en het gebrek aan respect voor mensenrechten haar strijdvaardig maken, loopt ze hierdoor ook grote risico’s. Sarina Vitta ontvangt zowel regisseur Nicole Nielsen Horanyi als Kimberley Motley en praat met hen over werken onder deze zware omstandigheden.

Censored Voices

Snow Monkey

Horse Being

Een serie openhartige en ongecensureerde gesprekken van Israëlische soldaten direct na de Zesdaagse Oorlog vormen de basis van de documentaire Censored Voices (Israel/Duitsland, 2015). Regisseur Mor Loushy illustreert deze opnames met archiefbeelden en filmt veteranen terwijl ze voor het eerst hun eigen verhaal weer terug horen. Sarina Vitta praat met Loushy over de tragische paradox van een volk dat op zoek is naar vrijheid, maar zelf bezetter wordt.
 

In Snow Monkey (Australië, 2015) toont de Australische activist en filmmaker George Gittoes een ander gezicht van Afghanistan dan wij normaal gesproken zien in de media. Hij volgt enkele kinderbendes in de straten van Jalalabad die ondanks hun soms gewelddadige bestaan ook af en toe toekomen aan kind zijn. Dana Linssen spreekt met Gittoes over zijn film en het leven in het door de Taliban gecontroleerde Jalalabad.

 

De documentaire Horse Being (Frankrijk, 2015) neemt je mee in de wondere wereld van de vijftigjarige Franse oud-onderwijzer, die door het leven gaat als Karen en traint voor haar transformatie tot paard. Dana Linssen praat met regisseur Jérôme Clément-Wilz over het fenomeen pony-play en zijn bijzondere hoofdpersoon.

 

Democracy

Thru You Princess

My Silicone Love

Er is weinig zo log en ondoorzichtig als de Europese politiek. Regisseur David Bernet poogt in Democracy (Duitsland/Frankrijk, 2015) inzicht te geven in het totstandkomingsproces van nieuwe wetgeving. Hij doet dit door Jan Philipp Albrecht op de voet te volgen, die belast is met de taak om als rapporteur het gehele proces te sturen en begeleiden. Sarina Vitta praat met David Bernet.

In Thru You Princess (Israël, 2015) zien we hoe de Amerikaanse Samantha, net als vele anderen, via YouTube probeert door te breken als zangeres. Ze kan dan onmogelijk bevroeden dat aan de andere kant van de wereld de Israëlische muzikant/kunstenaar Kutiman in haar gelooft en op het punt staat haar publiek te vergroten tot proporties waarvan zij niet eens durft te dromen. Pieter van der Wielen praat met regisseur Ido Haar over zijn muzikale feel good documentaire.

Regisseur Sophie Dros studeerde dit jaar aan de Nederlandse Filmacademie af met haar documentaire My Silicone Love (Nederland, 2015). Zij maakte een integer portret van de Britse Everard, die er een curieus liefdesleven op na houdt: hij woont samen met 12 levensechte sekspoppen.

A Strange Love Affair With Ego

Eritrea Stars

Welkom thuis

In A Strange Love Affair With Ego (2015) neemt Ester Gould aan de hand van het verhaal van haar zus, de toenemende maatschappelijke obsessie met onszelf onder de loep. Sarina Vitta sprak met de regisseur die met haar film de 'Beeld en Geluid IDFA Award voor Nederlandse documentaire' won.

Chris Kijne spreekt met documentairemaker John Appel over het maakproces van de VPRO-documentaire Eritrea Stars. Hierin filmt Appel het nationale voetbalteam van Eritrea, dat in 2012 tijdens een toernooi in Oeganda op de vlucht ging, en twee jaar later opdook in Gorinchem. Eritrea Stars is door IDFA geselecteerd voor de competitie voor beste Nederlandse documentaire.

Sarina Vitta spreekt met Frans Bromet over zijn dubbelrol als hoofdpersoon en maker van Welkom thuis. In deze KRO/NCRV documentaire onderzoekt Bromet waarom conflicten in zijn leven zo’n grote rol spelen. Via een kleine geheime familievete leidt zijn zoektocht naar verloren gewaande familie in Israël waar een groot conflict, de Palestijnse kwestie, eveneens diepe sporen trekt. Welkom Thuis is door IDFA opgenomen in het Masters programma.

Over de interviewers

Sarina Vitta is journalist en sinds 2014 presentator bij NPO Doc. In Regisseur aan de keukentafel praat ze, afwisselend met Chris Kijne, met regisseurs over hun documentaire. In De hoofdpersoon spreekt ze met hoofpersonen uit documentaires. Van 2010 tot 2014 maakte zij voor VPRO’s De Avonden wekelijks live-interviews met filmmakers.

Eva Cleven is presentatrice, DJ en zangeres en presenteerde eerder voor de VPRO online items tijdens het Holland Festival, IDFA en het Nederlands Film Festival.

Pieter van der Wielen
is presentator van het radioprogramma Nooit meer slapen van de VPRO. Hij interviewde eerder wetenschappers voor de Holland Doc 24 (de vorige naam van NPO Doc) serie DocTalks.

Dana Linssen is filmcriticus en presenteerde in 2014 een reeks interviews met regisseurs over de vrouwelijke blik in documentaires.