IDFA openingsfilms

'Return to Homs' was de openingsfilm van het IDFA-festival in 2013. Bekijk hier meer openingsfilms van de afgelopen jaren. Met o.a. 'Om de wereld in 50 concerten' over het Concertgebouworkest.

Openingsfilm 2014: Om de wereld in 50 concerten

In 2013 reist het Koninklijk Concertgebouworkest de hele wereld rond om hun 125-jarig bestaan te vieren: vijftig concerten gaf het orkest maar liefst, verspreid over zes continenten. Regisseur Heddy Honigmann landt met het orkest in Buenos Aires, Soweto en Sint-Petersburg en laat zien hoe de musici van het Concertgebouworkest de harten van mensen in andere culturen veroveren.

Openingsfilms 2013: Return to Homs

Een groep jonge revolutionaire vrienden in de miljoenenstad Homs in West-Syrië worden van augustus 2011 tot augustus 2013 vastgelegd op film. Ze dromen van een land bevrijd van president Bashar al-Assad en strijden voor rechtvaardigheid door middel van een vreedzaam protest. De 19-jarige charismatische keeper van het nationale voetbalelftal Basset wordt met zijn revolutionaire liederen de stem van de protestbeweging in zijn wijk Bayada. Ook wordt de 24-jarige media-activist en cameraman Ossama uit de aangrenzende wijk Khaldeeye gevolgd. Naarmate het leger harder optreedt, maken de levendige protestfeesten plaats voor paniek. Burgers vluchten, gevolgd door verbeten gevechten in een verlaten stad waarbij steeds meer dierbaren het leven laten. De vrienden zien geen andere keuze meer dan gewapend verzet. Jonge vrienden in West-Syrië dromen van een land bevrijd van president Bashar al-Assad en zien geen andere keuze meer dan gewapend verzet.

Openingsfilm 2012: Wrong Time, Wrong Place

Het drama in Noorwegen, aangericht door Anders Behring Breivik, veranderde voorgoed de levens van nabestaanden en overlevenden uit verschillende landen. Zij vertellen hun persoonlijke ervaringen en de toevalligheden die daaraan voorafgingen. Hoe kwamen zij op het verkeerde moment op de verkeerde plek?

Openingsfilm 2010: Stand van de sterren

Leonard Retel Helmrich volgde gedurende twaalf jaar de Indonesische familie Sjamsudin uit de sloppenwijken van Jakarta. Het resulteerde in het drieluik Stand van de zon, Stand van de maan en Stand van de sterren. Net als in de voorgaande twee delen laat de maker ons de onderliggende patronen van het leven in Indonesië zien. Het gezin Sjamsudin is als het ware een microkosmos waarin de belangrijkste problematiek van het leven in Indonesie is terug te vinden: corruptie, conflicten tussen religies, gokverslaving, de generatiekloof en het groeiende verschil tussen arm en rijk.