NPO Doc sprak tijdens IDFA met prijswinnende regisseurs. Benieuwd naar hun verhalen over het maakproces, leuke anekdotes of markante uitspraken? Bekijk hier de interviews.

VPRO IDFA Award Beste Feauture Length - Don Juan

In Don Juan (Zweden/Finland, 2015) volgt Jerzy Sladkowski de autistische Oleg. Volgens zijn moeder hangt hij alleen maar voor de televisie en moet hij zijn leven beteren. De film roept vragen op over de scheidslijn tussen introvert en autistisch. Ersin Kiris brengt regisseur Jerzy Sladkowski naar de vertoning van zijn film in de Brakke Grond.

Special Jury Award Dutch Documentary - A Family Affair

In de eerste aflevering van The Road to IDFA reizen we mee met Tom Fassaert, een regisseur van eigen bodem. Zijn film A Family Affair is de openingsfilm van IDFA. In de documentaire bezoekt hij zijn oma in Zuid-Afrika, ooit fotomodel en femme-fatale, met de hoop meer inzicht te krijgen in zijn familiegeschiedenis en de moeilijke relatie tussen haar en zijn vader. Ersin Kiris haalt Fassaert op bij zijn huis om vervolgens samen naar Tuschinski te fietsen waar de soundcheck plaatsvindt van zijn film.

Best Mid-Length documentary - At Home in the World

In At Home in the World (Denemarken, 2015) volgt regisseur Andreas Koefoed vijf kinderen op een Deense basisschool die, in afwachting van hun asielprocedure, proberen te wennen in een nieuw land. Dana Linssen spreekt met de regisseur en met Dorte Ortved, de onderwijzeres van de basisschool.

Beeld en Geluid Award & Alliance of Woman Film Journalists-prijs - A Strange Love Affair with Ego

In A Strange Love Affair With Ego (2015) neemt Ester Gould aan de hand van het verhaal van haar zus, de toenemende maatschappelijke obsessie met onszelf onder de loep. Sarina Vitta sprak met de regisseur die met haar film de 'Beeld en Geluid IDFA Award voor Nederlandse documentaire' en de 'Alliance of Woman Film Journalists'-prijs won.

IDFA Doc U Award - Sonita

De 18 jarige Afghaanse Sonita droomt ervan een beroemde rapper te worden. Voorlopig heeft ze echter nog slechts fans in het asielzoekerscentrum in Teheran waar ze verblijft. Ondertussen maken haar ouders plannen om haar uit te huwelijken. Regisseur Rokhsareh Ghaem Maghami volgt haar in de documentaire 'Sonita' gedurende deze worsteling. Ersin Kiris haalt regisseur Rokhsareh Ghaem Maghami en hoofdpersoon Sonita op in hun hotel en brengt hen naar de premiere van de film. 

IDFA Special Jury Award Student Documentary - The Mute's House

Met de Israëlische regisseur Tamar Kay praat Eva over de documentaire The Mute’s House (Israël, 2015), waarmee zij dit jaar afstudeerde aan de Sam Spiegel Film & Television School in Jerusalem. Zij laat zien hoe de achtjarige Palestijnse jongen Yousef en zijn dove moeder zich handhaven in een vervallen pand op Israëlisch grondgebied in Hebron.

EDA Award Best Female Directed Documentary - Motley's Law

In Motley’s Law (Denemarken, 2015) een portret van de dappere advocaat Kimberley Motley, die als enige buitenlander én als enige vrouw in het rechtssysteem van Afghanistan mag werken. Hoewel de corruptie en het gebrek aan respect voor mensenrechten haar strijdvaardig maken, loopt ze hierdoor ook grote risico’s. Sarina Vitta ontvangt zowel regisseur Nicole Nielsen Horanyi als Kimberley Motley en praat met hen over werken onder deze zware omstandigheden.