Zoals ieder jaar pakt NPO Doc tijdens IDFA uit met een speciale programmering. Zo komt er een vervolg op The Road to IDFA; goede gesprekken met makers, juryleden en speciale gasten op hun weg naar het festival. En we sluiten aan op de hoofdthema’s op IDFA met bijzondere documentaires. Online tipt de redactie de must sees, onder meer op het gebied van geschiedenis, wetenschap en mensenrechten. Niet in de gelegenheid om naar Amsterdam te komen? NPO Doc brengt dit jaar IDFA bij u thuis! Vanuit uw eigen luie stoel kunt u op npodoc.nl onder andere kijken naar de openingsfilms van IDFA van de afgelopen vijf jaar.

Themaweken

De Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber is dit jaar gastcurator tijdens IDFA. Precies twintig jaar geleden schreef Barber zijn toonaangevende boek Jihad vs. McWorld over globalisering. NPO Doc sluit hierbij aan met de themaweek De kracht van klein, met documentaires die juist gaan over Barbers alternatief: kleine, zelfvoorzienende gemeenschappen. De tweede themaweek tijdens IDFA reserveert NPO Doc voor feelgood documentaires. Het festival vertoont doorgaans veelal documentaires met zware thema’s. Als luchtige tegenhanger zendt NPO Doc documentaires uit van eerdere edities van IDFA waar je vrolijk van wordt.
 

Dagelijks: The Road to IDFA

Tijdens IDFA presenteert NPO Doc, net als vorig jaar, het dagelijkse programma The Road to IDFA. Hierin wordt elke dag een special guest van IDFA vergezeld tijdens de reis naar het festival. In een taxi, op de fiets of in de trein vertelt de gast over zijn of haar liefde voor de documentaire en over hun rol op het festival.
 

Online: DocBingen

Voor iedereen die niet in de gelegenheid is om naar IDFA toe te gaan, brengt NPO Doc het festival tot in de huiskamer. Kijk bijvoorbeeld online naar de openingsfilms van de afgelopen vijf jaar, waaronder Rond de wereld in 50 concerten (2014) van Heddy Honigmann en Return to Homs (2013) van Talal Derki. Ook onze IDFA Specials staan tijdelijk online en er is een uitgebreide speellijst van feelgood documentaires. In aansluiting op IDFA’s thema sounddesign kunt u op npodoc.nl kijken en luisteren naar De Compositie en de reeks Credits met componist Louis Ter Burg.
 

Iedere vrijdag: IDFA Specials

In aanloop naar het festival zendt NPO Doc elke vrijdagavond om 22.00 uur een bijzondere IDFA-documentaire uit die niet eerder op de Nederlandse televisie te zien was. Bovendien zijn deze Specials na uitzending nog een maand lang on demand te zien op npodoc.nl.
 

De redactie tipt

Welke IDFA documentaires mag je niet missen? Festivaltips van onze redactie, maar ook van recensenten, bloggers en documentairemakers worden voorafgaande aan het festival gedeeld op npodoc.nl en via onze Facebook pagina en Twitteraccount.
 

IDFA in tweets

De redactie houdt tijdens IDFA alle ins and outs van het festival in de gaten via Twitter en eindigt elke dag met IDFA in Tweets, een pagina met een verslag van de leukste tweets. Deze kunnen afkomstig zijn van filmmakers, bezoekers of kijkers die thuis IDFA-gerelateerde programma’s bekijken.
 

NPO Doc is tijdens IDFA voor bijna iedereen gratis te zien!

NPO Doc is de hele maand november Zender van de Maand bij Ziggo en dus gratis te bekijken op kanaal 996 en 212. Bij KPN is NPO Doc gratis te zien van 14 tot en met 27 november op kanaal 102 en bij Caiway van 15 tot en met 30 november op kanaal 23.

Meer informatie over de precieze programmering volgt.