We Are the Giant vertelt drie verhalen uit de Arabische lente: een over Libië, een over Syrië, en een over Bahrein. Regisseur Greg Barker doet dat aan de hand van een aantal gewone mensen die in opstand kwamen tegen hun regime.

★★★★☆

Door Neeltje Pavicic

De manier waarop de mensen, die Barker voor de camera haalde, vechten voor hun idealen verschilt nogal. Sommigen gebruiken geweld, anderen blijven pacifisme propageren, maar allemaal zijn ze uit op een betere toekomst.

We Are the Giant legt niet veel uit over het precieze verloop van de gebeurtenissen in het Midden-Oosten, maar is een zeer geslaagde human interest documentaire over de Arabische lente. De hoofdpersonen zijn zo gekozen dat je je er als Westerse kijker goed mee kunt identificeren. Ze spreken bijvoorbeeld bijna allemaal vloeiend Engels. Je krijgt hierdoor ook een goed idee van wat de Arabische lente betekende voor de mensen die in het gebied wonen en er direct bij betrokken zijn.

In de film zitten veel schrijnende en akelige beelden en verhalen, maar omdat We are the Giant ook de kracht en de moed van de hoofdpersonen heel mooi toont is het toch geen deprimerende film.

Wat me minder aansprak was de wat bombastische muziek. Ook de collages tussen de drie verhalen in hadden voor mij niet gehoeven. Het gaat om foto’s, filmbeelden en krantenkoppen die door elkaar heen zijn gemonteerd van allerlei verzetshelden en rebellen, van Jezus tot Mandela en van Che Guevara tot Aung San Suu Kyi. Maar tegen het einde van de film begrijp je waarom de regisseur ervoor gekozen heeft dit element aan de film toe te voegen. Zo valt uiteindelijk alles op zijn plek.

Vertoningen:
Woensdag 19 november om 17.15 uur (Munt 11)
Zaterdag 22 november om 15.00 uur (Tuschinski 4)
Zondag 23 november om 10.00 uur (Tuschinski 2)
Woensdag 26 november om 14.15 uur (Tuschinski 1)
Zaterdag 29 november om 10.00 uur (Munt 10)