In 'Warriors From the North' wisselen jonge Somalisch-Scandinavische mannen hun vreedzame leven in voor een carrière als strijder in het leger van de Islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab. Wat drijft hen?

★★★★☆

Door Julia Kramer

Na amper twee minuten word je als kijker al van je stoel geblazen door de documentaire Warriors From the North. Op amateurbeelden is te zien hoe de uit Denemarken afkomstige Abdi Rahman tijdens een feestelijke inauguratie van artsen in de Somalische hoofdstad Mogadishu een bloedbad creëert. Vermomd als journalist lijkt hij op het oog alleen gewapend met een camera. In werkelijkheid is hij een zelfmoordterrorist die zijn leven geeft voor Al-Shabaab en de Islamitische staat.

Deze gruwelijks beelden bezorgen je letterlijk kippenvel, maar het verhaal achter deze daad maakt Warriors From the North absoluut het kijken waard. Want wie was Abdi Rahman? En waarom blies hij zich – zo ver van huis - op? Tegen de achtergrond van het vreedzame Denemarken en de ogenschijnlijk chaos van Somalië beantwoordt een anonieme verteller, die zelf ooit deel uitmaakte van de vriendengroep van Rahman, deze vragen. In 58 minuten schetst hij een fascinerend, verontrustend en gedetailleerd portret van radicaliserende Somalisch-Scandinavische jongeren. Zelf nam de verteller geen deel aan de terreuraanslag. Op het laatste moment haakte hij af.

Gezien de gewelddadige aanslagen die de terreurorganisatie recentelijk pleegde in onder andere Kenia, is het verleidelijk voor regisseurs Søren Steen Jespersen en Nasib Farah om een oordeel te vellen. Maar dat doen ze niet. Warriors From the North geeft louter een unieke inkijk in ‘het brein’ van deze Noord-Europese Al-Shabaab strijders en bekijkt radicalisering vanuit diverse perspectieven. Dit geeft meer dan genoeg stof tot nadenken.

Vertoningen:
Zaterdag 22 november om 20.45 uur (Munt 10)
Dinsdag 25 november om 18.00 uur (Tuschinski 2)
Woensdag 26 november om 19.30 uur (Podium Mozaïk)
Vrijdag 28 november om 21.30 uur (Munt 09)
Zondag 30 november om 10.00 uur (Tuschinski 2)

Warriors From the North wordt op 11 december uitgezonden op NPO 2.

Documentaires over 'The War on Terror'