Wat heeft een moslimminderheid in Oost-China te maken met de oorlog in Afghanistan? Niet veel, zou je denken. En dat is ook zo. Tot enkele willekeurige leden van deze minderheid, de Oeigoeren, in Afghanistan en Pakistan worden opgepakt en als terroristen doorverkocht aan de Amerikanen. Ze belanden in Guantanamo Bay. Geen subtitel zou hun levensverhaal beter dekken dan ‘Prisoners of the Absurd’.

★★★★★

Door Nikki van der Westen

Anderhalf uur lang volgen we de ‘rechtsgang’ van enkele van de 22 Oeigoeren die zonder aanleiding in Gitmo belanden. Als je het tenminste zo mag noemen. Zonder bewijs worden ze jarenlang vastgehouden. Van tolken tot advocaten, rechters en slachtoffers: elke betrokken partij doet zijn zegje in de film. Zo ontstaat een gefundeerd en dichtgetimmerd verhaal. De enige die ontbreekt: de Amerikaanse overheid. Maar dat verbaast al lang niet meer.

Dat het verhaal van Khali, Abu Bakker en Ahmat makkelijk te volgen is, getuigt bepaald niet van een simpel onderwerp. Wel van een gedegen research en kraakheldere storytelling. Misschien komt het omdat Henriquez al twee keer eerder een film maakte over de controversiële Amerikaanse gewoonte om burgers gevangen te zetten zonder hen officieel te berechten.

Uyghurs, Prisoners of the Absurd is een achtbaan van ongeloof en verbazing. Het doet je afvragen waarom iemand nog gelooft in het imago van de Verenigde Staten als pleitbezorger van democratie. De film zou bijna absurdistisch grappig zijn, als de werkelijkheid niet zo tragisch was.
 

Voorstellingen:
Zaterdag 22 november om 21.30 uur (Tuschinski 3)
Zondag 23 november om 17.45 uur (Tuschinski 2)
Dinsdag 25 november om 11.45 uur (Brakke Grond Expozaal)
Donderdag 27 november om 17.30 uur (Munt 11)
Vrijdag 28 november om 20.15 uur (EYE Cinema)