Het leven in een illegaal Pools zigeunerkamp bij Wrocław is schraal, grijs en koud. Al helemaal wanneer je een doofstom meisje van 10 bent. Maar Denisa heeft zo haar eigen manier gevonden om daarmee om te gaan.

★★★★☆

Door: Nikki van der Westen

Wanneer Denisa tussen het vuilnis een Bollywoodfilm vindt, raakt ze gefascineerd door de zwierende danseressen. In haar ogen worden vuile lappen kleurrijke sjaals en de grauwe huisjes een filmsetting. Met leeftijdsgenootjes maakt ze steeds uitbundigere choreografieën om het leven kleur te geven. Slumdog Millionaire, maar dan in het echt.

Door de ogen van Denisa krijgt het troosteloze decor van deze documentaire een zweem van poëzie en romantiek. ‘De stomme’, zoals ze door haar kampgenoten genoemd wordt, maakt van haar leven een sprookje. Dat is begrijpelijk, wanneer de spanningen tussen de kampbewoners en hun omgeving oplopen. Zelfs zo erg dat nationalistische politici zich op televisie beginnen uit te spreken tegen de illegale zigeunerkampen.

In haar dansen heeft Denisa zelf de regie in handen. Maar ze wordt overvallen door verwondering wanneer ze voor het eerst weer geluid hoort. In een oor krijgt ze een gehoorapparaat. Plotseling dringen alledaagse geluiden – wind, een haan, een krakende deur – haar wereld binnen. Voor haar is het muziek.

In The Queen of Silence lopen werkelijkheid en fantasie moeiteloos in elkaar over. Maar deze documentaire heeft geen ‘happily ever after’. De armoede dwingt Desisa’s ouders tot het maken van een ingrijpende beslissing.

Vertoningen:
Zondag 23 november om 20.15 uur (Munt 10)
Dinsdag 25 november om 13.30 uur (EYE Documentaires)
Woensdag 26 november om 14.45 uur (Brakke Grond Expozaal)
Donderdag 27 november om 20.00 uur (Tuschinski 4)
Zaterdag 29 november om 15.00 uur (Munt 11)