In Rich Hill portretteren Tracy Droz Tragos en Andrew Droz Palermo een aantal tieners uit het plaatsje Rich Hill. Ze zijn afkomstig uit probleemgezinnen. Het medicijngebruik is groot, er is veel ruzie en ook sprake van (jeugd-) detentie. De kinderen zijn vaak sterker en volwassener dan hun ouders. Rich Hill is anders dan de naam doet vermoeden een arm en treurig oord. Mooier dan op de kermis wordt het er niet.

★★★★★

Door Neeltje Pavicic

Het bijzondere van documentaires is dat ze je de gelegenheid bieden om kennis te maken met mensen en werelden waar je zelf niet zo gauw mee in aanraking komt. De makers doen dit op een liefdevolle manier. De film focust niet alleen op de problemen, maar ook op de liefde tussen de ouders en hun kinderen. En je voelt dat de makers veel tijd voor hen hebben genomen. Ondanks de weinig vrolijk stemmende verhalen en gebeurtenissen, is het een ‘warme’, dromerige en gewoon heel erg mooie en goedgemaakte film.

De regisseurs registreren en observeren vaak op zo'n manier dat je de aanwezigheid van een camera niet voelt. Op andere momenten, als de hoofdpersonen grapjes maken met de crew, maken ze juist heel erg voelbaar dat ze met een camera bovenop de families zitten.

Rich Hill hoort bij mijn meest favoriete onderdeel van het IDFA-programma: ‘Best of the Fests’. In dit programma vertoont IDFA documentaires die op andere internationale festivaals veel succes oogstten. Op het Sundance Film Festival won Rich Hill onder andere de U.S. Grand Jury Prize.

Vertoningen:
Woensdag 19 november om 17.00 uur (Munt 09)
Vrijdag 21 november om 14.45 uur (EYE Cinema 1)
Vrijdag 28 november om 16.30 uur (Tuschinski 2)
Zaterdag 29 november om 17.15 uur (Brakke Grond Expozaal)
Zondag 30 november om 14.00 uur (Munt 11)

 

Meer documentaires over de Verenigde Staten