In 'Red Army' wordt de Koude Oorlog uitgevochten met een ijshockeystick.

★★★★☆

Door: Micha Peters

Red Army gaat over het succes in de jaren tachtig van de Russian Five, vijf magistrale Russische ijshockeyers. Ze speelden samen voor de club CSKA Moskou en het nationale team van de Sovjet-Unie, beter bekend als de Red Army. Dit team geldt als het beste ijshockeyteam aller tijden. Het Rode Leger won vijf wereldtitels en werd twee keer olympisch kampioen.

Ron Berteling, de Johan Cruyff van het Nederlandse ijshockey, speelde begin jaren tachtig regelmatig met Oranje tegen de Red Army: ‘Het waren geweldige spelers, met voor die tijd ongekende kwaliteiten.’

De Amerikanen zullen zich dit team, ondanks de successen, toch vooral herinneren vanwege het zogenaamde Miracle on Ice. Tijdens de Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid in de VS, versloegen de Amerikanen namelijk tegen alle verwachtingen in de Sovjets, en wonnen zo het ijshockeygoud.
 

Centrale figuur in zowel het team als in de documentaire is aanvoerder Viacheslav Slava Fetisov. In de documentaire vertelt hij over het succesvolle Rode Leger. Zijn verhaal wordt doorsneden met archiefmateriaal en aangevuld met interviews met andere grootheden uit de ijshockeywereld en met politici.

Sport en politiek komen zo mooi samen. Over het fameuze ijshockeyduel tussen de VS en de Sovjet-Unie werd in 2001 al door HBO de documentaire Do You Believe in Miracles? gemaakt. Daarin wordt de strijd op het ijs tussen het vrije Westen en het onvrije Oostblok bijna op karikaturale wijze neergezet.

Regisseur Gabe Polsky geeft in Red Army de tegenstelling tussen Oost en West een stuk genuanceerder weer. Hij houdt de voor- en nadelen van kapitalisme en communisme op een geloofwaardige manier tegen het licht.

Daarbij komt dat de Amerikaanse NHL, de bestbetaalde ijshockeycompetitie ter wereld, na de val van de Muur in 1989, niet kon wachten om de spelers van de Red Army in te lijven. Deden die communisten blijkbaar toch iets goed.

Documentaires over sport

Documentaires over de Koude Oorlog