Oorlog is meer dan wapengekletter. Verveling en chaos voeren vaak de boventoon.

★★★★☆

Door Micha Peters

In Raw Footage worden twee aparte beeldschermen tegelijkertijd in één projectie getoond. De kijker ziet dus eigenlijk twee verschillende films naast elkaar.

De beelden tonen de oorlog in het voormalige Joegoslavië van de jaren negentig. Regisseur en kunstenaar Mik selecteerde restmateriaal uit de archieven van diverse internationale nieuwsagentschappen. De opnames waren voor de diverse redacties in de jaren negentig niet spannend genoeg om het nieuws te halen.

De beelden staan helemaal op zichzelf: commentaar, interviews en een voice over ontbreken. Het restmateriaal bestaat uit tal van opnames die op zich niets met elkaar te maken hebben en los achter elkaar zijn gemonteerd.

Er lijkt in het begin weinig te gebeuren. Zo zijn er lange tijd onbeweeglijke vergezichten van prachtig berglandschappen te zien. Maar langzaam maar gestaag naderen er donkere grijze wolken. Kanongebulder en mitrailleurvuur worden steeds duidelijker hoorbaar. De oorlog is in aantocht. De sfeer wordt grimmig en onheilspellend.

De mensen die in beeld komen raken zelden ontregeld door de oorlog. Een boer rijdt rustig met zijn trekker tussen een groepje zwaargewapende militairen door. Soldaten vuren hun geweren op de vijand af terwijl ze achteloos een sigaretje roken en een babbeltje maken. Vaak gebeurt er ook gewoon niets. Is het stil en rustig.

Raw Footage maakt duidelijk dat oorlog lang niet altijd spannend is. Door het ontbreken van iedere context ontstaat in het begin een gevoel van vervreemding en ongemak. Maar als de film eenmaal op gang komt, raakt de kijker langzaam maar zeker betrokken. Regisseur Mik laat met zijn experiment zien dat eindredactie en gerichte montage niet altijd noodzakelijk zijn voor het vertellen van een interessant (film)verhaal.
 

Vertoningen ‘Raw Footage’ op IDFA 2014
Van 20 november t/m 30 november, doorlopend | 09:00 - 23:00 uur | de Brakke Grond, Tuinzaal | toegang gratis

Meer documentaires over oorlog