Hoe ziet je wereld eruit als je een intracerebraal hematoom hebt overleefd? De 34-jarige Lotje Sodderland kreeg een hersenbloeding. In My Beautiful Broken Brain toont ze hoe haar wereld er sindsdien uitziet.

★★★★☆

Door Stefan Kruszel

Op een ochtend wordt Lotje wakker met zo'n enorme hoofdpijn dat ze ervan uitgaat dat haar laatste uur is aangebroken. Ze raakt in coma en als ze twee dagen later in het ziekenhuis weer bij bewustzijn komt, staat haar wereld op z’n kop. Ze moet opnieuw leren praten en schrijven, haar zicht is belemmerd en haar geheugen ernstig aangetast. Maar haar overlevingsdrang heeft ze niet verloren. Vastberaden gaat ze aan de slag om haar oude leven weer terug te krijgen. Ze geeft zich onder andere op als proefkonijn in een nieuwe therapie. Aanvankelijk lijkt deze te werken, maar na een terugval moet ze haar doelen bijstellen.

De documentaire is gemaakt op initiatief van Lotje zelf. Omdat haar geheugen zo slecht functioneerde wilde ze zoveel mogelijk gedachten en beelden vastleggen. Vrij snel na haar ontwaken nam ze contact op met documentairemaker Sophie Robinson. Met crowdfunding wisten ze de film te financieren. De betrokkenheid van Lotje Sodderland bij het filmproject is groot. Ze is niet alleen de hoofdpersoon maar kreeg ook zelf zeggenschap over de 'look en feel' van de film. Dit komt onder meer tot uiting in de door Lotje zelf gedraaide beelden.

My Beautiful Broken Brain is niet alleen een ontroerend en intiem portret geworden van een jonge levenslustige vrouw, die verder door het leven moet na een hersenbloeding, het is ook een leerzaam document over een aandoening die een ieder van ons zomaar kan treffen.

Meer documentaires over geheugenverlies