Clark Terry (1920) behoort tot de grootste trompettisten uit de jazztraditie. Van jongs af aan wil hij de beste te zijn, maar uiteindelijk maakt deze ambitie plaats voor een nieuwe droom: het opleiden van jonge muzikanten. Hieruit ontstaat een bijzondere vriendschap met de jonge, blinde pianovirtuoos Justin Kauflin.

★★★★★

Door Daan Hooghiemstra

Het contrast tussen de 89-jarige, ernstig zieke grootmeester en het 23-jarige talent wordt al vroeg in de film duidelijk gemaakt. Waar ‘Mumbles’ wordt verheven tot halfgod aan de hand van archiefmateriaal en interviews met andere jazzlegendes, leidt Kauflin een relatief gewoon bestaan.

Terry inspireerde grootheden als Miles Davis, Duke Ellington, Herbie Hancock en Quincy Jones – om er maar een aantal te noemen. De toewijding waarmee de jazzlegende zijn nieuwste pupil begeleidt is ontroerend. Zijn gezondheid holt achteruit, maar desondanks weet hij Kauflin kracht en zelfvertrouwen te geven.

Terry weet dat het hem niet gaat lukken om de jonge pianist verder op weg te helpen. Hij zorgt er daarom voor dat zijn eerste pupil Kauflin onder zijn hoede neemt. Een gebaar dat misschien wel het meest tekenend is voor het karakter van de meester.

Keep on Keepin’ On is een aanrader, en dat zeker niet alleen voor de muziekliefhebber.
 

Documentaires over muziek