De Nigeriaanse muzikant Fela Kuti kan in meerdere opzichten gezien worden als de Bob Marley van Nigeria. Net als Marley was Kuti een groot muzikant, componist, wietroker, vrouwenverslinder en politiek activist. Regisseur Gibney richt met 'Finding Fela' een waardig audiovisueel monument voor deze Afrikaanse grootheid op.

★★★★★

Door Micha Peters

De op 15 oktober 1938 in Obeokuta geboren Fela Kuti is de grondlegger van de zogenaamde Afrobeat, een mix van jazz, soul en traditionele Afrikaanse muziek. Via zijn muziek droeg Kuti zijn politieke ideeën uit. Dat werd hem niet in dank afgenomen door de heersende militaire junta’s. Kuti werd vaak opgepakt, vastgezet en gemarteld. Als hij geen muziek maakte, bedreef hij de liefde. Hij was gek op vrouwen. Zo trouwde Kuti in 1979 in één keer met 27 vrouwen, danseressen en zangeressen uit zijn eigen band. In 1997 overleed hij aan de gevolgen van Aids.

De enkele jaren geleden door rapper Jay Z en Hollywoodster Will Smith geproduceerde musical Fela! vormt de basis van deze documentaire. Filmopnames van de musical leiden de kijker door de film, die verder is aangekleed met veel archiefmateriaal en talking heads, waaronder de kinderen van Kuti. Dat zijn er nogal wat, wat niet zal verbazen gezien Kuti’s grote voorliefde voor (onbeschermde) seks. Finding Fela is een swingende ode geworden aan de Bob Marley van West-Afrika.

Regisseur Alex Gibney won in 2008 een Oscar voor Taxi to the dark side, een kritische film over martelprakijken van het Amerikaanse leger in Afghanistan, Iraq en Guantánamo Bay. Ook heeft hij naam gemaakt met doorwrochte documentaires over politiek en economie als Enron: The smartest guys in the room, Park Avenue: money, power and the American Dream en Client 9: The rise and fall of Eliott Spitzer. Maar hij heeft ook meerdere muziekfilms gemaakt, zoals Jimi Hendrix and the Blues en een documentaire over de Amerikaanse rockgroep The Eagles. Momenteel werkt hij aan een film over poplegende Janis Joplin. Hopelijk wordt dit net zo’n fraai eerbetoon als Finding Fela.
 

Documentaires over muziek