Lionel Messi kan alles met een bal. Verder is hij vooral heel saai. Geen seks, drugs en rock ’n roll voor de Argentijnse balkunstenaar.

★★★☆☆

Door: Micha Peters

Regisseur Álex de la Iglesia heeft het leven van het kleine voetbalwonder keurig op chronologische wijze in beeld gebracht. Lionel Messi wordt op 24 juni 1987 in het Argentijnse Rosario geboren. Het is zijn oma die zijn voetbaltalent ontdekt en hem aanmeldt bij de lokale voetbalclub.

Vanaf dat moment begint Messi in hoog tempo aan zijn opmars in de voetbalwereld. Al op jonge leeftijd wordt hij door Barcelona ontdekt. Hij verhuist dan samen met zijn vader naar deze Spaanse metropool, de rest van het gezin blijft achter in Argentinië. Messi wint vervolgens, op de Wereldbeker na, alles wat er op voetbalgebied te winnen valt.

De documentaire is gladjes gemonteerd en straalt vooral gezelligheid uit. Centraal decor is een chique restaurant in Barcelona, waarin allerlei groepen mensen, in wisselende samenstelling, aan grote tafels dineren en over Messi praten. Familie, vrienden, sportjournalisten en (oud)voetballers vertellen zo over hun eigen ervaringen met het mirakel uit Rosario.
 

De gesprekken worden afgewisseld met oude home movies van de familie Messi en ander archiefmateriaal. Belangrijke gebeurtenissen uit het leven van de getalenteerde dribbelaar worden nagespeeld. Archiefmateriaal en nagespeelde scenes gaan regelmatig naadloos in elkaar over. Tel daarbij op dat Messi weinig meer doet dan heel goed voetballen, en je hebt het ideale recept voor de ultieme feelgood movie.

Messi is een van de beste voetballers aller tijden. Hij hoort thuis in het rijtje Pelé, Maradona, Cruyff. Over die spelers zijn al diverse documentaires gemaakt, waarbij Johan Cruijff - En Un Momento Dado (Ramon Gieling, 2004) in Nederland inmiddels een klassieker is geworden. Die film is inhoudelijk een stuk interessanter dan Messi.

Messi is nog jong, wellicht wordt zijn leven op een gegeven moment wel spannend, en zo interessanter voor een vervolgdocumentaire. Tot die tijd blijft hij ons hopelijk vermaken met zijn tovenaarskunsten op het voetbalveld.

Johan Cruijff - En Un Momento Dado wordt o.a. op 30 november 2014, om 22.50 uur uitgezonden op NPO Doc.

Vertoningen:
Vrijdag 21 november om 10.00 uur (Tuschinski 1)
Woensdag 26 november om 16.45 uur (
Tuschinski 1)
Donderdag 27 november om 20.00 uur (Munt 11)

Documentaires over voetbal