Starende blikken, kushandjes, verlovingsringen en bruiloften – 'Love Is All' staat garant voor een lekker potje zwijmelen. In deze compilatie van dromerige filmbeelden brengt Kim Longinotto één grote, overdonderende ode aan de Liefde, met hoofdletter L.

★★★☆☆

Door Nikki van der Westen

Laat je overspoelen door de beeldengolf van ontluikende, heimelijke of onmogelijke liefdes, van 1899 tot 2014. Elke mogelijke verhouding komt in Love Is All aan bod; van de buitenechtelijke en de homoseksuele tot de driehoeksverhouding. Soms blijven we even hangen aan een personage, volgen we hem of haar langs een paar afbuigingen, voor we weer uitwaaieren naar een andere liefdesgeschiedenis.

Elk personage heeft zijn eigen verhaal, toch zijn de lonkende ogen steeds dezelfde. Zo is elk verhaal uniek, maar samen zijn ze allemaal één.

Kim Longinotto staat bekend om documentaires waarin ze de benarde of onderdrukte situatie van vrouwen laat zien. Zo’n aanklacht heeft ze in deze documentaire achterwege gelaten. In Love Is All zijn de vrouwen vooral slachtoffer van hun verliefdheid – net als de mannen overigens. Misschien is dat ook waarom de film je niet omver blaast, maar rustig aan je voorbij trekt.

Af en toe krijgt de montage een moderne twist, wanneer Longinotto onder klassieke zwartwitbeelden moderne rockmuziek, pop of ballads heeft geplaatst. Maar heel erg eigentijds voelt de documentaire niet aan. De meanderende stroom van scènes en beelden is eerder gemoedelijk dan dat een sterke handtekening van de maker wordt opgedrongen.

Vertoningen van Love is All

De Kleine Komedie - za 22-11 - 21:00 uur
EYE Cinema 1 - zo 23-11 - 14:45 uur
Munt 11 - di 25-11 - 11:30 uur
Melkweg, Rabozaal - do 27-11 - 19:30 uur
Munt 10 - vr 28-11 - 23:30 uur

 

Documentaires over liefde, seks en relaties