De 93-jarige Iris Apfel weet van geen ophouden. Het mode-icoon spendeert haar dagen met zoeken naar stoffen en sieraden en fladdert van afspraak naar afspraak. Documentairemaker Albert Maysles duikt in haar kleurrijke wereld en portretteert de vrouw achter de reusachtige brillenglazen.

★★★★☆

Door Eline van Beek

Iris begint met een korte bespreking van enkele extravagante outfits. Elk kledingstuk is zorgvuldig door haar uitgekozen en heeft zijn eigen verhaal. Armbanden draagt ze in trossen om haar polsen en de kettingen om haar nek rinkelen als ze loopt. Het aankleden van zichzelf en anderen is haar levenswerk. Iris voelt zich als een vis in het water in de fashion scene en wordt dagelijks overspoeld met complimenten: ‘You look fantastic!’ Toch blijft ze verrassend nuchter, een verademing tussen alle modebobo’s in New York.

Albert Maysles maakte al eerder, samen met zijn in 1987 overleden broer David, een documentaire over excentrieke vrouwen. In de beroemde cinema vérité film Grey Gardens (1975) portretteerde hij de tante en nicht van Jacqueline Kennedy Onassis, die met z’n tweeën in het totaal vervallen huis ‘Grey Gardens’ woonden samen met talloze katten en wasberen. Net als in Grey Gardens gebeurt in Iris maar weinig. De charme van de hoofdpersoon is op zich al boeiend genoeg. Iris, altijd vrolijk en optimistisch, is een inspiratiebron; niet alleen vanwege haar manier van kleden, maar ook door haar levensinstelling.

Waar in andere modedocumentaires de wereld van vluchtige faam vaak centraal staat, toont Iris dat mode niet alleen gaat om elkaar afwisselende trends. Iris heeft haar leven lang kleren en accessoires verzameld. Door oud met nieuw te combineren weet mode, net als Iris, de tand des tijds te doorstaan.
 
Vertoningen:
Donderdag 20 november om 15.15 uur (Brakke Grond Expozaal)
Zaterdag 22 november om 15.45 uur (De Kleine Komedie)
Dinsdag 25 november om 18.00 uur (EYE Cinema 1)
Woensdag 26 november om 14.30 uur (EYE Cinema 1)
Vrijdag 28 november om 23.15 uur (Tuschinski 4)
Zaterdag 29 november om 19.00 uur (Munt 13)

Documentaires over mode