Eén beslissing kan iemands leven voor altijd veranderen. Cineast Louis van Gasteren weet er alles van.

★★★★★

Door Micha Peters

‘Alle tragische verhalen beginnen met een vergissing, met het maken van een verkeerde keuze’, aldus regisseur Rudolf van den Berg. ‘Het kan een bewust vergrijp zijn, of simpelweg een domme fout.’ Het Griekse woord hamartía staat voor zo’n - langdurig lijden veroorzakende - fout, die iemand in zijn leven kan maken.

Cineast Louis van Gasteren is de vleesgeworden hamartia. De oud-verzetsman vermoordt in 1943 een Joodse onderduiker. Volgens Van Gasteren handelde de onderduiker, een Duitse Joodse man, buitengewoon onverantwoordelijk en was hij geestesziek. De moord was een bittere noodzaak om erger te voorkomen. De film draait om de worsteling van Van Gasteren - én van Van den Berg - met deze moord.

Regisseur en hoofdpersoon zijn dikke vrienden. Gesprekken tussen de twee vormen de rode draad in de documentaire. De discussies tussen de twee worden doorsneden met filmfragmenten uit het enorme privé-archief van Van Gasteren. De voice over van Van Gasteren voorziet het geheel van algemeen commentaar en persoonlijke overdenkingen.

De discussies zijn vaak pittig. Van Gasteren is geen makkelijke man, maar Van den Berg weet heel goed hoe hij met hem om moet gaan. Hij laat zich niet zomaar wegzetten en blijft kritisch. Steeds keert die ene vraag terug: heeft Van Gasteren spijt van de moord die hij in 1943 heeft gepleegd?

‘Misschien had ik beter niet aan deze film kunnen beginnen’ zo zegt regisseur Van den Berg aan het begin van de film. Gelukkig is hij er wel aan begonnen. Hamartia is een openhartige en diepgravende ode aan een groot Nederlands cineast en kunstenaar.

Vertoningen van ' Hamartía - More or Less Louis van Gasteren' tijdens IDFA 2014
vr 21-11 - 19:30 uur - Tuschinski 1
za 22-11 - 18:15 uur - Brakke Grond Expozaal
zo 23-11 - 19:00 uur - Zaal 1
ma 24-11 - 10:00 uur - Munt 10