Zimbabwe lijkt maar niet van dictator Robert Mugabe en zijn partij ZANU-PF af te komen. De film Democrats begint in 2008. De roep om verandering is groot en de Democratische partij MDC-T loopt ver voor in de peilingen. Als Mugabe’s troepen de oppositie met geweld neerslaat, grijpt de internationale gemeenschap in. Ze dwingt beide partijen tot het schrijven van een gezamenlijke democratische constitutie. Daarmee zal Mugabe minder uitvoerende macht krijgen.

★★★★☆

Door Patricia Beekelaar

Je voelt op je klompen aan dat dat een moeizaam traject gaat worden. Regisseur Camilla Nielsson legde van dichtbij de spannende dynamiek vast tussen ZANU-PF advocaat Paul Mangwana en MCD-T advocaat Douglas Mwonzoro, die samen de leiding hebben gekregen over dit project. Er worden publieke bijeenkomsten georganiseerd zodat het volk inspraak krijgt in de nieuwe grondwet. Met geweld en intimidatie saboteren Mugabe’s aanhangers deze bijeenkomsten. Als oppositiepartij MCD-T de bijeenkomsten met succes opnieuw organiseert, wordt advocaat Mwonzoro prompt gearresteerd. En als er in een uitgelekte conceptversie van de grondwet een voor Mugabe ongunstig voorstel staat, moet Mangwana plots vrezen voor zijn leven.

Hoogte- en dieptepunten wisselen elkaar in rap tempo af. Er wordt gelogen, geacteerd en gedraaid. Aantijgingen worden weggelachen en er wordt gestreden voor idealen. Democrats is een spannende, meeslepende en ontluisterende documentaire met een uitkomst die je niet had gehoopt maar wel vanaf het begin af aan zag komen.