Voor de toegewijde filmliefhebber is Act and Wind een feest van herkenning. Een overdonderende compilatie van iconische filmbeelden, die elkaar thematisch opvolgen alsof de maker er een onderling verband mee wil aantonen. De minder geoefende kijker zal de tsunami aan beelden over zich heen laten komen, indien gewenst naar samenhang zoeken, of gewoon toekijken.

★★★★☆

Door: Nikki van der Westen

Als er een ding duidelijk wordt na het zien van deze 72 minuten durende moderne filmgeschiedenis, is het de creatieve geest van de filmmaker. Maar ook, en misschien nog wel meer, hoe er vaak opmerkelijke gelijkenissen tussen bekende fragmenten zitten. Zelfs al liggen er decennia tussen.

Masagão lijkt onze aandacht te willen vestigen op bekende filmtrucs die in de loop der jaren misschien wel geavanceerder zijn geworden, maar in essentie hetzelfde bleven: de mooie, zuchtende vrouw; de deur waaraan gerammeld wordt; de in zweet badende angstdroom.

Als kijker zoek je aanvankelijk naar het verhaal, de structuur, de logica. Tot je accepteert dat Act and Wind een beeldenstroom is zonder duidelijk begin, midden en eind. Voorbij dat punt lijken de beelden samen een verhaal te vertellen, als een mozaïekvertelling met artificiële spanningsopbouw, en merk je zelfs de overgang tussen kleur en zwart-wit niet meer op.

Wie behoefte heeft aan een heldere en toegankelijke documentaire, kan beter niet naar Act and Wind gaan. Deze documentaire vraagt meer van de kijker dan achterover leunen: interpreteren, verbanden ontdekken, of op zijn minst een ‘open mind’.

Vertoningen:
Vrijdag 21 november om 17.30 uur (Tuschinski 1)
Zaterdag 22 november om 15.45 uur (EYE Cinema 2)
Maandag 24 november om 13.15 uur (Munt 09)
Dinsdag 25 november om 15.45 uur (Munt 11)
Vrijdag 28 november om 12.00 uur (Brakke Grond Expozaal)

Documentaires over Film