De hoofdpersoon van deze korte documentaire is de 89-jarige Joodse Jean-François. Hij groeide op in Tunesië, maar runt inmiddels al decennia lang een wasserette in Nice.

★★★★☆

Door Neeltje Pavicic

Bij een wasserette stellen we ons een ruimte voor waarin mensen een tijdschrift lezen, terwijl hun was rondtolt in grote wasmachines en drogers. Bij de hoogbejaarde Jean-François gaat het er wat anders aan toe. Hij doet de was eigenhandig in een bovenlader in de kelder en strijkt de kleren met een gewone strijkbout. Tijdens de filmopnames wordt zijn zaak ontmanteld en gesloopt, en neemt hij afscheid van zijn trouwe klanten. Omdat hij sinds zijn twaalfde altijd hard gewerkt heeft, verwacht hij dat hij zich vanaf nu zal vervelen.  

De film ademt de sfeer van de Cote d’Azur en van het einde van een tijdperk. Dit is ongetwijfelde de laatste wasserette van zijn soort in West-Europa. Een verrassende lijn in de film is het contact dat de man tijdens de oorlog had met een SS-er, die op de een of andere manier een zwak voor hem had en hem van Duitse soldatenkleding voorzag.

A French Laundry is een mooie documentaire van het klassieke soort. Een bijzondere hoofdpersoon vertelt in zorgvuldig gekozen kaders met een nauwelijks bewegende camera, beetje bij beetje zijn verhaal, dat naarmate de film vordert interessanter wordt en uit steeds meer lagen blijkt te bestaan.

A French Laundry is zeker een aanrader voor wie een zwak heeft voor de Cote d’Azur. Kijk dan ook op onze site naar I Am a Woman Now van Michiel van Erp.
 

Vertoningen:
Vrijdag 21 november om 20.15 uur (Tuschinski 5)
Zaterdag 22 november om 17.15 uur (Tuschinski 6)
Dinsdag 25 november om 11.15 uur (Munt 13)
Donderdag 27 november om 17.15 uur (Munt 12)
Zaterdag 29 november om 23.45 uur (Tuschinski 2)